Ételük az életük: lisztérzékenység

Hogy hány olyan gyerek és felnőtt él Magyarországon, akinek szervezete állandó hasmenéssel, testsúlycsökkenéssel, puffadtság- és diszkomfortérzettel, vitaminhiánnyal, bőrkiütéssel "válaszol" a liszttartalmú ételek elfogyasztására, azt még Koltai Tünde, a lisztérzékenyek képviseletével foglalkozó civil szervezet elnöke is csak becsülni tudja.

| Népszabadság   Népszabadság
- Olyan civilizációs betegségről van szó, amelynek előfordulási gyakorisága országonként eltérő. Míg mondjuk az íreknél háromszázból egy, a skandinávoknál ötszázból egy, az olaszoknál háromszázötvenből egy, nálunk - feltételezések szerint - százhúsz emberből egy szenved ebben az emésztőrendszeri zavarban, addig a főleg rizzsel táplálkozó országokban nem ismerik ezt a betegséget. A gabonafélékben lévő fehérje (glutén) károsítja a bélbolyhokat, emiatt a tápanyag nem tud felszívódni, vitamin-, zsír- és kalciumhiány keletkezik. Akadnak olyanok, akik gyerekkorukban, és olyanok is, akik felnőttként (a szervezet fokozott terhelése következtében - terhesség, inzulinfüggő cukorbetegség) váltak érzékenyekké.

A gluténérzékenységben szenvedők egy részénél nem következik be hirtelen állapotromlás, s bizonyos tünetek (pl. a hólyagos bőrkiütések, telítettségérzet) más betegségekre is jellemzőek lehetnek,csak hosszas és alapos gasztroenterológiai szakvizsgálattal lehet eldönteni, valóban lisztérzékenységről van-e szó. Az időben felismert felszívódási zavar gluténmentes diétával karbantartható.

A Lisztérzékenyek Egyesülete elnökének személyes tapasztalata, hogy a betegség karbantartása anyagilag nagyon megterhelő. A betegek nem vehetnek részt a közétkeztetésben, a kenyértől a különféle édességekig mindent otthon kell "előállítaniuk". Egy kilogramm "speciális" kenyérpor ára például - amelynek előállításához szükség van az elektromos kenyérsütő gépre is - 420 forint. Az egyesület maga szerzi be tagjainak a gluténmentes alapanyagokat a külföldi gyártóktól. Az importból származó diétás termékekre nem vonatkozik a vám- és áfamentesség, és sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, sem a szaktárcáknál nem sikerült elérni, hogy támogassák a gluténmentes diétát is.

Ha egy beteg nem diétázik, súlyosbodik az állapota, egyre többször szorul orvosi kezelésre, drága gyógyszerekre, s fiatalon is igen rövid idő alatt kerülhet eltartotti "státusba". A Lisztérzékenyek Egyesülete a megelőzést igen fontosnak tartja, ezért a közeljövőben szeretnének megjelentetni egy olyan kézikönyvet, amely tájékoztatja az érintetteket a diétáról, a forgalomban lévő gabona- és sikérmentes termékekről.

| glutén, Lisztérzékenyek Egyesülete
2002-07-10 14:52:05


A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Sikeresen megoperáltak egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban

Ritka és kockázatos operáció során sikeresen megműtöttek egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban.


Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban mellimplantátum okozta rák miatt

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több...


A csontritkulásról röviden

Az oszteoporózis során a csonttömeg megfogyatkozik, a csontok lyukacsossá válnak és könnyen törnek. A betegség elsősorban a nőket érinti. Egyes felmérések szerint a m...


A korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház

A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészség...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^