A lisztérzékenységről

Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása után alakul ki az arra érzékeny egyénekben. Ismeretes, hogy a lisztfehérje (glutén) egyik összetevője felelős a tünetek kialakulásáért. Ezt a frakciót gliadinnak nevezzük. Tehát a búza, árpa, rozs és zab glutént tartalmaz, amit a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak. Mai ismereteink szerint a glutén (gliadin) súlyosan károsítja a bélnyálkahártyát az arra érzékeny betegekben.

Hogy jön ez létre?

| Gyógy-ír   Kisalföld | Ruszinkó, V.
Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása után alakul ki az arra érzékeny egyénekben. Ismeretes, hogy a lisztfehérje (glutén) egyik összetevője felelős a tünetek kialakulásáért. Ezt a frakciót gliadinnak nevezzük. Tehát a búza, árpa, rozs és zab glutént tartalmaz, amit a lisztérzékenyek nem fogyaszthatnak. Mai ismereteink szerint a glutén (gliadin) súlyosan károsítja a bélnyálkahártyát az arra érzékeny betegekben.Hogy jön ez létre?

A bélnyálkahártya felszínén bélbolyhok helyezkednek el. A bélbolyhok alkotják a bél felszívó, aktív anyagcserefelületét. Glutén (gliadin) hatására az arra érzékenyekben a bélbolyhok ellaposodnak, sorvadnak, majd teljes mértékben elpusztulnak. Így a bél felszívó, aktív felülete jelentősen csökken, roncsolódik. Képzeljünk el egy dús, hosszú szálú subaszőnyeget, amit fűnyíróval gondosan lenyírtak. Lisztérzékenyekben a glutén (gliadin) tölti be a fűnyíró szerepét. A lecsupaszított bélnyálkahártya nem tudja teljesíteni eredeti feladatát: a táplálék felszívását a bélcsatornából. Ennek következtében hasmenés, emésztetlen székletürítés, fogyás, fejlődésben való visszamaradás, növekedési zavar lép fel. Az ásványi anyagok, vitaminok (főleg a zsírban oldódó A-, D-, E-, K-vitaminok) felszívódása is zavart szenved, ami vitaminhiányos állapot kialakulásához vezet. Súlyos esetben vérszegény, sorvadt, alacsony, vékony végtagokkal, elődomborodó pókhassal rendelkező, szomorú tekintetű, rosszkedvű gyermeket látunk magunk előtt.

Ritkán észleljük a lisztérzékenység klasszikus klinikai képét. A betegek hamarabb kerülnek szakemberhez, így a fent vázolt súlyos esetekkel csak elvétve találkozunk. Gyakrabban csak az ellaposodott súly- és hossznövekedési görbe, csökkent fejlődési ütem utal a rejtett hibára.

A betegség jellemző klinikai tünetei általában 1-2 éves kor körül jelentkeznek, a legtöbb lisztérzékeny beteg 2-5 éves kor között kerül felismerésre, de előfordult már, hogy csak felnőttkorban derült ki a pontos és végleges diagnózis. A betegség a rendszeres glutén- (gliadin-) fogyasztás kezdetétől számítva általában fél-egy éven belül jelentkezik. A kórkép létrejöttében genetikai tényezők is szerepet játszanak. Egyes krónikus betegségekhez (pl. fiatalkori cukorbetegség) gyakrabban társul. Családban való ismétlődési kockázata magasabb az átlagnál.

Lisztérzékenység megállapításához egy speciális műszerrel kis mintadarabot veszünk a vékonybélből, amit mikroszkóppal vizsgálunk. A mintavételt három alkalommal megismételjük: a panaszok elején, a diéta bevezetése után 1-1,5 évvel, valamint a gluténterhelés után. Nagyítás alatt figyeljük meg a bélbolyhok alakját, nagyságát, sejtes elemeit. Ezenkívül vérből speciális ellenanyagokat (glutén-, gliadin-, endomysiumellenes) tudunk kimutatni laboratóriumi módszerekkel.

Ha megtörtént a pontos és végleges diagnózis, akkor a lisztérzékeny betegnek egy fontos és nem könnyű feladata van: a diéta. A diéta lényege: a búza, árpa, rozs és a zab kiiktatása az étrendből. Kukoricalisztből, rozslisztből elkészített ételeket fogyaszthat a lisztérzékeny beteg. Szabadon fogyaszthat tejet, tejterméket, tojást, gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, burgonyát, rizst, halat, olajat, zsiradékokat. A gluténmentes diéta életre szóló a lisztérzékenyek számára. Sokszor, főleg tizenéves betegeink, megszegik a diétát és "melléesznek". Előbb-utóbb a tünetek megjelennek, a panaszok kiújulnak.

A lisztérzékeny betegek, gyermekek nagyobb kórházakban, klinikákon gyomor-bél betegekkel foglalkozó szakemberek (dietetikusok, orvosok, szakasszisztensek) felügyelete, gondozása alatt állnak. A lisztérzékeny betegeknek országos szövetsége van. Betegek, családtagok vesznek részt az egyesület munkájában, egymást támogatva és segítve. Jelentős társadalmi hozzájárulás (megemelt családi pótlék) is segíti a betegek és hozzátartozók mindennapi gondjainak enyhítését.

| lisztérzékenység, táplálék
2002-07-18 13:28:51


A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Sikeresen megoperáltak egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban

Ritka és kockázatos operáció során sikeresen megműtöttek egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban.


Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban mellimplantátum okozta rák miatt

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több...


A csontritkulásról röviden

Az oszteoporózis során a csonttömeg megfogyatkozik, a csontok lyukacsossá válnak és könnyen törnek. A betegség elsősorban a nőket érinti. Egyes felmérések szerint a m...


A korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház

A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészség...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^