Lisztérzékenyek diétája

A kenyér és a finompékáruk táplálkozásunk fontos alapanyagai. Vannak azonban olyan gyermekek és felnőttek, akiknél a búza és más gabonafélék fogyasztása betegségük miatt súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2002 ;14(11):14-15   Celsus Kft. | Lakosi, G.
A coeliakia, vagyis a lisztérzékenység gyakrabban okoz gondot, mint gondolnánk. A lisztérzékenység genetikailag meghatározott, öröklődő betegség. Mi a kórkép lényege? Néhány gabonafélében - a búzában, rozsban, árpában és zabban - megtalálható fehérjének, a gluténnek egyik alkoholban oldódó alkotórésze, a gliadin károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. A toxikus károsító hatás következményeképpen zavart szenved a tápanyagok felszívódása, ami a későbbiekben különféle tünetek, panaszok és a laboratóriumi értékek eltéréseiben nyilvánul meg. Speciális diétával a nyálkahártya-károsodás visszafordítható, és a klinikai tünetek megszüntethetők, azonban a glutén (a sikér) viszszaadása után az elváltozások és a tünetek újra megjelennek.

MI OKOZZA?

A becslések szerint Magyarországon a lakosság körülbelül 1 ezrelékét érinti a betegség. Lisztérzékenység tünetei leggyakrabban kisgyermekkorban (1-1,5 éves korban) jelennek meg, hozzávetőlegesen fél-egy évvel az első, lisztet tartalmazó ételek étrendbe kerülése után.

A betegség kialakulásának oka még kérdéses. Annyi bizonyos, hogy közvetlenül a vékonybél nyálkahártyáját károsító hatásért a gliadin tehető felelőssé, de maga a károsodás folyamata még nem teljesen ismert. Többféle elmélet létezik magyarázatul a szakirodalomban. Az immunológiai elmélet szerint a gluténnel szembeni kóros immunválasz - késői allergiás reakció, illetve autoimmun folyamat (amikor a szervezet saját anyagai ellen termel ellenanyagokat) - következménye a nyálkahártya-sorvadás. Feltételezik előzetes vírusfertőzés szerepét is, mások a felszívást végző hámsejtek kóros áteresztőképességének tulajdonítják a nyálkahártya-elváltozásokat.

MIKOR GONDOLJUNK RÁ?

A lisztérzékenység legjellegzetesebb tünete: a periodikusan jelentkező vagy idült hasmenés: előfordulhat ritkább, egyszerre nagyobb tömegű székletürítés is.

Egyéb jellemző tünetek:

 • felfúvódás, haspuffadás
 • étvágytalanság
 • esetenként hányás

A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapot jelei:

 • vashiányos vérszegénység
 • fehérjehiány
 • a kalcium és a D-vitamin zavart felszívódása miatt a csontok mészszegények
 • gyermekkorban jellemző a növekedésben való visszamaradás, a nem megfelelő súlygyarapodás, fogyás
 • kedélyzavar, ingerlékenység, fáradékonyság, erőtlenség

Felnőtteknél gyanút keltő tünetek:

 • hasi görcsök, hasmenés és/vagy székrekedés
 • fáradékonyság, levertség
 • immungyengeség
 • szájüregi fekély
 • bőrgyulladás (herpesszerű, kerek foltok)
 • meddőség, cikluszavarok
 • éjszakai görcsök
 • depresszió, lehangoltság, allergia
 • fejfájás, migrén

HOGYAN DERÜLHET RÁ FÉNY?

A betegség gyanúját a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések vetik fel. A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata (vékonybél-biopszia) alapján mondható ki. A diagnózishoz három vagy több alkalommal kell szövettani vizsgálatot végezni. Az első biopsziát még a kezelés megkezdése előtt kell elvégezni. Ha a nyálkahártya-elváltozás kóros, akkor a második szövettani vizsgálatra egy évvel a gluténmentes diéta beállítása után kerül sor. Megfelelő javulás esetén ezután kerülhet sor szoros orvosi felügyelettel a gluténterhelésre, majd ezt követően a tünetek súlyosságától függően fél-két év múlva a harmadik biopsziára. Abban az esetben, ha a gluténmegvonásra jelentősen javul, a gluténterhelésre pedig romlik a szövettani kép, felállítható a lisztérzékenység diagnózisa.

LEGFONTOSABB A DIÉTA!

Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely magát az okot, a gluténérzékenységet tudná megszüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg étrendjéből véglegesen kiiktatunk mindenféle gluténtartalmú élelmiszert. A coeliákiás beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból, illetve ezek felhasználásával készült termékeket! A gluténmentes diétát szigorúan be kell tartani!

A gluténmentes diéta alapelvei

A gluténmentes diéta összeállítása beható ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvető sütőipari termékek alapanyaga, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). Megnehezítheti az eligazodást az is, hogy nem minden élelmiszeren tüntetik fel az adalékanyagokat, mivel ez a 2%-ot el nem érő összetevők esetén nem kötelező előírás. Előfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak!

MIT SZABAD, MIT NEM?

Malom- és sütőipari termékek

Nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, zab és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek.

Fogyaszthatók: rizslisztből, kukoricalisztből készült kenyér, speciális gliadinmentes kenyér- és süteményporok, tészták. A házi ételkészítéshez a tiltott gabonafélék lisztje helyett jól alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó és a szója, illetve az ezekből készült liszt, dara. Olajos magvak, lenmag és szezámmag is kerülhet az étlapra.

Tej és tejtermékek

Fogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.

A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensű termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes.

Húsok, húskészítmények, tojás

A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon - de nem mértéktelenül! - fogyaszthatóak.

Figyelem! A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintően kell eljárni.

Gyümölcsök és zöldségfélék

A friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elősegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélműködést.

Italok

Fogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.

Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör.

Kerüljük az instant kávé-, kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!

Konzervek, ételízesítők, fagylaltok

Csak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók. A hazai palettán is szerepelnek ma már gluténmentes konzervek, bébiételek, jégkrémek és egyéb termékek. Ám sokkal jobb, ha otthon készítünk olyan ízletes ételféleségeket, amelyek a reformtáplálkozás elveihez is közelebb állnak. A diétával kapcsolatban felmerülő kérdésekkel bátran forduljunk a kezelőorvoshoz, dietetikushoz vagy a témában jártas életmód-tanácsadó szakemberhez! Létezik a lisztérzékenyeknek országos egyesülete (lásd alul az információt).

A COELIAKIA MEGELŐZÉSE

A betegség megelőzésében nagyon fontos, hogy a csecsemők étrendjébe csak féléves koruk után kerüljenek liszttartalmú ételek! A főzelékek sűrítéséhez ajánlatos burgonyát, esetleg gluténmentes gabonapelyhet használni!

dr. Lakosi Gabriella

EXTRA TIPPEK

Hatásos kiegészítő kezelési módok a lisztérzékenység tüneteinek enyhítésére és a károsodás mértékének enyhítésére

Bélflórarendezés: a normál baktériumflóra támogatja a felszívódást, mérsékeli a puffadást, a túlérzékenységi tüneteket, véd a fertőzések ellen.

Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékéből készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.

Vitaminkúra: elengedhetetlen a kúraszerű kombinált ásványianyag- és vitaminpótlás, ha el akarjuk kerülni a hiánytüneteket. Legjobbak a természetes alapanyagú multivitaminok.

Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni az ételt.

Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a termék garantáltan gliadinmentes?

 • Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel, például: gliadinmentes, gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
 • Grafikusan jelölik - áthúzott búzakalászszal - a gliadinmentességet.
 • A terméken jelölés nem található, de a gyártó szavatolja ezt, és erről az OÉTI-t tájékoztatja, ahol ezt nyilvántartják.

Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete: 1025 Budapest, Palánta u. 11. Telefon: 438-0233

JÓ TUDNI!

Búzaliszt helyettesítése gliadint nem tartalmazó lisztekkel: 100 g búzaliszt helyettesíthető: 100 g kukoricaliszttel, 95 g finom kukoricadarával, 90 g rizsliszttel, 75 g durva kukoricadarával

| lisztérzékenység, coeliakia, coliakia
2002-11-02 18:06:44


A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Sikeresen megoperáltak egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban

Ritka és kockázatos operáció során sikeresen megműtöttek egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban.


Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban mellimplantátum okozta rák miatt

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több...


A csontritkulásról röviden

Az oszteoporózis során a csonttömeg megfogyatkozik, a csontok lyukacsossá válnak és könnyen törnek. A betegség elsősorban a nőket érinti. Egyes felmérések szerint a m...


A korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház

A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészség...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^