Hirdetés

Puffadás: ha sűrű a levegő

A bőséges étkezésekre, a sietősen bekapott falatokra a bélrendszer gyakran teltségérzéssel, puffadással, sőt gyakran görcsös hasfájással reagál. Nagyon fontos kérdés, hiszen az ember közérzetét jelentősen befolyásolja.

puffadás, emésztési zavar |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Márkus, J.

Minden egyes falat és minden egyes korty, amit elfogyasztunk, hosszú utat tesz meg szervezetünkben. Átlagosan 24 órába telik, amíg a táplálék a kereken hat méter hosszú emésztőrendszeren ­ a szájtól a végbélnyílásig ­ keresztülhalad. Ezen idő alatt az emésztőrendszer mechanikusan felaprózza és az emésztőnedvek segítségével kémiai úton felbontja a táplálékot. Csak ezen a módon képes szervezetünk annak egyes elemeit építőanyagként, vagy azokat "elégetve" energiaforrásként felhasználni.

A GÁZKÉPZŐDÉS NORMÁLIS JELENSÉG

Az, hogy az említett folyamat során gázok is keletkeznek, egyáltalán nem természetellenes. A táplálékkal egyidejűleg ­ különösen ivás közben ­ naponta mintegy három liter levegőt is nyelünk. Ehhez járul a friss kenyérből (a sütőpor, illetve élesztő szén-dioxidot fejleszt), a felvert tejszínhabból, a joghurtos élelmiszerekből, valamint a szénsavas italokból (szén-dioxid) származó gáz. Szén-dioxid keletkezik például akkor is, amikor a savas gyomortartalom a vékonybélbe belép és ott semlegesítésre kerül.

A legnagyobb gázmennyiséget azonban a vastagbél állítja elő. Itt, az emésztőcsatorna végén várnak a bélbaktériumok ­ a bélflóra ­ a maguk táplálékára. Ezek a baktériumok bontják el a táplálékmaradékot és egyes ballasztanyagokat, amelyek az ember számára emészthetetlenek, és ennek során hatalmas mennyiségű gáz keletkezik, mindenekelőtt hidrogén, szén-dioxid és metán. A puffadással kapcsolatban az emberek általában rossz szagú szelekre gondolnak. Ugyanakkor viszont a bélgázoknak mindössze egy százaléka tartozik a ténylegesen rossz szagot képviselő gázok közé és ezek elsősorban a fehérjék elbontásakor keletkeznek. Ilyenek a kén-hidrogén (H2S), az ammóniák (NH3) és az indol (fehérjerothadáskor keletkező indigo+benzol vegyület). A többi 99 százalék semleges szagú, így nitrogén (N2), oxigén (O2), hidrogén (H2), metán (CH4) és szén-dioxid (CO2).

LÉGGÖMB A HASBAN

Normál esetben legfeljebb 200 ml gáz marad vissza a bélben, ennek legnagyobb része a vastagbélben. A felesleges levegő a bélfalon keresztül a véráramba kerül, majd a tüdőn át a levegőbe távozik vagy felböfögések, illetve szelek útján elillan. A nagyobb mennyiségben távozó gázokat a szaknyelv flatulenciának nevezi. Amennyiben több gáz marad vissza, nyálkával bevont gömbökben tárolódik. A bél a sűrű, nyúlós nyálkát nem tudja rendesen továbbítani, ezért felfúvódik és ez a tágulás gyakran fájdalommal is jár. Ebben az esetben az orvosok meteorizmusról, beteges puffadásról beszélnek. Ha a dobszerűen felpuffadt has felnyomja a rekeszizmot, ez szívtáji fájdalmakat is okozhat, ez kisugárzik a vállakra, és néha határozott félelemérzettel jár. Ugyanakkor a fájdalom nemcsak a gáz mennyiségétől függ: sokat jelent az egyéni érzékenység.

A gyomor-bél csatorna mentén számos szerv és mirigy különféle fontos emésztőnedveket ad hozzá a táplálékmasszához. Ilyen például a nyálmirigy, a hasnyálmirigy, a máj és az epehólyag. A hasnyálmirigy ­ másik nevén pankreas ­ naponta 1,5 liter enzimtartalmú folyadékot juttat a vékonybélbe, ennek segítségével történik a szénhidrátok, a fehérjék, és különösen a zsírok elbontása.

Gyulladás esetén, de az életkor előrehaladtával is csökkenhet ezeknek a mirigyeknek a teljesítőképessége. A szénhidrátokat és a fehérjéket a nyál és a gyomornedvek jórészt még ebben az esetben is fel tudják dolgozni, azonban a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felhasználás nélkül továbbhaladnak. Ezeket csak a lipáz nevű zsírbontó hasnyálmirigyenzim lenne képes hasznosítani. Így nem tökéletesen megemésztett táplálék kerül a vastagbél-traktusba, és ott ­ kellemetlen gázfejlődés mellett ­ a bélflóra áldozatává válik.

NEHEZEN EMÉSZTHETŐ

Akármilyen furcsán is hangzik, a puffadásért legtöbbször az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonaneműk ballasztanyagai a felelősek. Annak ellenére, hogy segítik a természetes bélmozgást és támogatják az egészséges bélflórát ­ azonban ez utóbbinak először hozzá kell szoknia a "kemény" koszthoz ­, ezek közül nem egy bizony félelmetes "puffasztó" hatású: a káposzta, a hagyma, a hüvelyesek, mint a bab és borsó.

Ezek az élelmiszerek viszonylag magas hányadban tartalmaznak nehezen emészthető szénhidrátokat, úgynevezett sztachiozokat és raffinozokat. Ezeknek a lebontásához a szervezetünkben nincsenek enzimek. Ennek megfelelően csak a vastagbélben, a baktériumok révén kerülnek felbontásra, és az ennek során keletkező hidrogéngázok erős puffadást idéznek elő.

Egyesek számára a búza, a zab, a burgonya vagy a kukorica is nehezen emészthető. Ugyanakkor a rizs, főleg a fehér fényezett rizs, ritkán okoz felfúvódást.

Ha ballasztanyagokkal segíteni akarja az emésztését, erre leginkább a zabkása (zabnyák), lenmag vagy az útifűmag alkalmas. Ezeket a baktériumok alig bontják el és úgy haladnak át a bélen, hogy nem okoznak puffadást.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsökből, gyümölcsnektárokból és lekvárokból származó gyümölcscukorral, valamint a mesterséges édesítőszerekkel és a szilvával. Ezek még egészséges bélműködés mellett is nehezen emészthetők. Ha nagyobb mennyiségben esnek a baktériumoknak áldozatul, ugyancsak erős puffadást, fokozottabb érzékenység esetén hasmenést okoznak.

TEJÉRZÉKENYSÉG

Az emberek tíz százaléka nem bírja a tejet megemészteni. Amikor valaki bizonyos élelmiszereket nem visel el, minden valószínűség szerint a bél nem képes ezeket feldolgozni. A tejre érzékeny (laktózérzékeny) emberek veleszületett vagy szerzett (például gyulladás vagy antibiotikum következtében fellépő) enzimhiányban szenvednek: a tejcukrot felbontó béta-galaktozidáz enzim a kelleténél lényegesen kisebb mennyiségben van jelen a vékonybélben. Éppen ezért nem képesek a tejcukrot (laktózt) az azt alkotó szőlőcukorrá és galaktózzá felbontani. Nagyobb mennyiség jut emésztetlenül a vastagbélbe, ahol végül a bélflóra bontja el. Ennek során olyan gázok keletkeznek, amelyek puffadást és hasgörcsöt okoznak. Minthogy a vastagbél nem képes a lebontási termékeket felvenni, ezért a tejcukormaradványok járulékosan bélgörcsöket és hasmenést okoznak. Közbenső megoldást jelentenek az aludttej, a joghurt vagy a kefir. Ezekben a tejcukor már részben átalakulásra került és ezért jobban emészthető. Ez segítséget jelent abban, hogy ne kelljen a tejtermékekről teljesen lemondani. Fontos alternatíva lehet a szójatej, a rizstej és a tofu (szójababtúró vagy szójababsajt.)

SEGÍTSÉG PUFFADÁS ELLEN

Táplálkozás: kerülni kell az izgalmakat, a stresszt, a túl bőséges és kapkodva elfogyasztott étkezéseket. A lassú, alapos rágás és a kiegyensúlyozott táplálék-összetétel már nagy segítség az egészséges emésztéshez. Kisérletezze ki, milyen ballasztanyagokkal szemben nincs érzékenysége, és hagyjon időt a belei számára, hogy hozzászokjanak.

A légzési gyakorlatok: ellazítanak és segítenek elkerülni, hogy levegőt nyeljen. Ezen túlmenően a jó "hasi légzés"-nél a rekeszizom masszírozza, és ezzel fokozottabb működésre serkenti a beleket.

Fogyasszunk bőségesen folyadékot: a ballasztanyagoknak sok folyadékra van szükségük ahhoz, hogy felduzzadjanak; ellenkező esetben összetapadnak és székrekedést okoznak.

A meleg: a hasra tett meleg vizes palack ellazítja a gyomor- és bélizmokat és görcsoldó hatású.

A mozgás: a bélgázok helyes eloszlásához és a beleken történő normális áthaladásukhoz feltétlen szükséges az egyenletes mozgás. Ideális az étkezések utáni séta. Ugyanakkor a lefekvés, az ebéd utáni szunyókálás "bezárja" a belekbe a lenyelt levegőt.

A különféle fűszernövények, mint például az ánizs, a köménymag, az édeskömény, koriander vagy kamilla illóolajaik révén enyhítik a puffadást és görcsöket.

A keserűanyagok, amelyek származhatnak például az enciángyökérből, articsókából, keserűheréből, kis ezerjófűből, fehérürömből vagy keserűnarancs héjából, fokozzák a gyomornedvek termelését és általánosságban segítik az emésztést.

Különféle teakeverékek és cseppek kaphatók a patikákban és a gyógynövényüzletekben.

A habmentesítők hatására szétesnek a gázbuborékokat övező nyálkaburkok, a közbezárt levegő kiszabadul és széllel vagy a véráramon keresztül eltávozik. Az ilyen gyógyszerek különféle hatóanyagokat tartalmaznak, és részben más emésztést segítő gyógynövénykivonatokkal kombinálják őket.

Az emésztési enzimek támogatják a hasnyálmirigyet. Így kevesebb emésztetlen táplálék jut a vastagbélbe, ahol a baktériumok gázképződés mellett felbontják azt. Enzimkészítmények léteznek habmentesítőkkel kombináltan is. Azonban krónikus hasnyálmirigypanaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

FONTOS TUDNI!

  • Amikor valakit lelki feszültségek terhelnek, fájdalmai vannak, sietve kapkodja be az ételt, vagy étkezés közben ­ kényszerűen ­ sokat kell beszélnie, a szaggatott, ideges légzés közben több levegő jut a gyomorba és belekbe, mint amennyi ott feldolgozásra kerülhet. A szaknyelvben ezt aerofágiának (levegőnyelésnek) nevezik. A következmény: erős puffadás és heves szélgörcs. Ezen viszonylag könnyű segíteni, ha tudatosan egyenletesen veszi a levegőt és megfelelő módon rágja meg az ételt. A jó hasi légzés a rekeszizom útján megmasszírozza a beleket is, és fokozza az emésztést.
  • A puffadás ritkán jelent komolyabb betegséget. Egészen kivételes esetben elképzelhető, hogy májcirózis vagy szívpanaszok kísérőjelensége.
  • Előfordulhat, hogy a puffadás krónikus bélrenyheség vagy bélelzáródás, esetleg antibiotikumos kezelés következménye.
  • Tisztázatlan hátterű erőteljes és tartós puffadás esetén az okokat mindenképpen orvos segítségével kell felderíteni.

EXTRA TIPPEK

A karcsú, feszes has nemcsak szép, biztosan nem rejtőzik mögötte a belekkel kapcsolatos probléma sem. Azonban puffadás öregeknél és fiataloknál egyaránt felléphet. Gyakran néhány egyszerű ötlet segít a bajon.

  • A lábak megfelelő reflexzónái útján a bél is masszírozható és aktiválható.
  • A keserűanyagokat tartalmazó gyógynövények, mint például az enciángyökér, articsóka vagy fehérüröm, általában segítik az emésztést.
  • A rendszeres mozgás nemcsak a külső izomzatot mozgatja meg, hanem a belek izmait is.
  • A kolon-hidroterápia segít kitisztítani a vastagbeleket, és javítani a bélflóra-regenerálódását.
  • A Mayr-féle hasi kezelés fokozza a bél vérkeringését, és oldja a görcsöt.
  • A Kombucha-gomba serkenti az emésztést, táplálja a normál flórát. Kapszula formájában a candidával és cukorbetegséggel küszködők is fogyaszthatják.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
puffadás, emésztési zavar

2002-07-25 14:02:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop