Csorbult férfierő - Terméketlen férfiak

Csorbult férfierő - Terméketlen férfiak Meddőség. A gyermeket akaró párok rémálma. Ha bebizonyosodik, ma már nem csak a nőket, hanem a férfiakat is alaposan kivizsgálják. Azoknak a férfiaknak, akiknek az ondóvizsgálati eredményei kedvezőtlenek, általában azt javasolták, hogy párjukkal együtt vegyenek részt egy mesterséges megtermékenyítő - ICSI - programban. Valóban ez lenne az egyetlen eszköz a várva várt gyermekáldás érdekében?

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(4):56-58   Celsus Kft. | Kovács, R.
Régen, ha a házasság terméketlen volt, mindenki számára világos volt: csak a nő lehet a hibás. Biztosan terméketlen - így hitte mindenki. Ma már okosabbak vagyunk, és tudjuk: a terméketlenség oka éppoly gyakran lehet a teremtés koronája, mint partnere.

Férfiszakasz...

A terméketlenség kezelésének egyik legmodernebb módszerét főleg a férfiak terméketlenségének kezelése céljából fejlesztették ki: ICSI- nek hívják. Különleges eljárás, mely során egyetlen ondósejtet juttatnak a petesejtbe. Amennyiben az ondómintában egyáltalán nincs spermium, az orvosok azzal is megpróbálkoznak, hogy a herékből vagy a mellékherékbőlnyerjenek spermiumot, avagy annak elősejtjét.

Az ICSI alkalmazása kétségtelenül hatalmas lépést jelent, ám ennek a módszernek is vannak hátrányai:

Annak ellenére, hogy az ICSI során a férfiak terméketlenségével kapcsolatos zavarokat kezelik, a legtöbb kezelési fázisban a nőnek is részt kell vennie, még akkor is, ha teljesen egészséges. Hormonokkal kell stimulálni, az érett petesejtet minden egyes alkalommal teljes narkózisban ki kell emelni a petefészekből, és mindezt anélkül, hogy biztosak lehetnének az eljárás sikerében.

Az ICSI nem gyógymód, hiszen a férfinál fennálló problémát nem szünteti meg. Ha minden jól megy, a mesterséges megtermékenyítéssel csak a tünetet kezelik, azaz a terméketlenséget. Egy férfi elkeseredve írja: "Ondósejtjeim túl lassúak és mennyiségük túl kicsi. Még akkor is, ha tudom, hogy ennek semmi köze sincs a potenciához, rossz érzéssel tölt el, hogy megtermékenyítésre esetleg képtelen vagyok. Idegenek tudtával kell onanizálnom. A dolog hátralévő részét pedig a kifinomult technika segítségével intézik..."

Ezért sok pár szeretne tudni más olyan módszerekről is, amelyek meghozhatnák számukra a gyermekáldást.

"Feljavított" termékenység

Jó pár szakértő szerint egyfelől igaz, hogy a férfi súlyos terméketlenségi problémái esetén csakis az ICSI jöhet szóba, azonban azt nem tartják egyértelműnek, hogy minden pár, ahol a férfi terméketlen, automatikusan az ICSI- módszernek vesse alá magát! Azt megelőzően mindenképpen meg kell próbálni a férfi termékenységét annyira "feljavítani", hogy képes legyen mesterséges beavatkozás nélkül is gyermeket nemzeni.

Az illetékes urológussal vagy dermatológussal folytatott első megbeszélés során a szakember elsősorban a pár életvitelére, szokásaira kíváncsi, hiszen ezek a tényezők is befolyásolhatják a termékenységet.

Fontos! Az orvosok elsődleges célja, hogy pácienseik számára világossá tegyék, nem a "bűnös"- t kell megkeresni! Ehelyett azzal kell foglalkozni, hogy a két ember erősen összetartson, és együttműködjön, de ne csak egymással, hanem az orvossal is.

Ok nélkül...

A helyes diagnózis megállapítása céljából az orvos tapintással megvizsgálja a férfi nemi szerveit, hormonanalízist végez, ultrahanggal megnézi a heréit, a prosztatáját és az ondóhólyagot, továbbá két ondótesztet végez - ez utóbbiak között több hét
telik el.

Tudta- e? Korlátozott termékenységről akkor beszélünk, ha

  • az ejakulátumban az ondósejtek száma milliliterenként nem éri el a 20 milliót
  • az ondósejtek kevesebb mint 30%- a normális formájú
  • az ondósejteknek több mint a fele nem eléggé mozgékony.

Az alapos kivizsgálás sem mindig hoz eredményt, a megvizsgált férfiak mintegy harmadának problémája van a megtermékenyítéssel, habár esetükben nem találtak semmiféle szervi vagy hormonális elváltozást. Ezekben az esetekben célzott kezeléssel nem érdemes foglalkozni.

Mikor várhat eredményt?

A következő diagnózisok esetén képesek az orvosok segíteni:

Fertőzés

Egyes influenzaszerű vírusfertőzések az ondósejtek termelését vagy aktivitását átmenetileg rontják. A gyógyulást követően az eredmények is javulnak. Ilyen esetben csupán várakozni kell.

Más a helyzet a herék vagy mellékherék akut vagy krónikus fertőzései vagy gyulladása esetében. Az akut fertőzéseket gyakran kíséri fájdalom vagy duzzanat. Néhány krónikus fertőzés, például a Chlamydia általában tünetmentes, és csak akkor fedezik fel, ha az orvos gyulladásos sejteket talál az ondóban. A bakteriális fertőzések is károsan befolyásolják a spermiumok érését. Ezeket célzottan antibiotikummal kell kezelni. Utókezelésre cink és E- vitamin szedése ajánlott!

Hormonzavar

A férfiak esetében ritkán fordul elő, hogy a terméketlenség hátterében hormonzavar állna. Ez inkább a nőkre jellemző.

Amennyiben az orvos mégis megállapítja, hogy a spermiumok termelődését károsan befolyásolja a nemi hormonokhiánya, a kezelés viszonylag egyszerűnek tűnik. Ez vagy hormoninjekciókkal történik, vagy egy kis hormonpumpa segítségével, mely szabályos időközönként impulzusokat bocsát ki a hormontermelődés érdekében azért, hogy a spermium termelődése ismét normalizálódjon.

Sok orvos akkor is előírja páciensének
a hormonok szedését, amikor nem hormonzavar áll a rossz minőségű ondó hátterében. Ilyenkor például kallikreint rendelnek, mely egy hormonhoz hasonló anyag. (Vagy antiösztrogéneket.) Ezeknek a gyógyszereknek az a feladatuk, hogy ösztönözzék
a spermiumok képződését és mozgékonyságát. Hatásosságuk ma még vitatott.

Visszér

A herék vénáiban keletkező visszér - varicokele - viszonylag gyakori, ám számos érintett esetében semmiféle problémát sem jelent. Másrészről azonban azt is megállapították, hogy számos, elégtelen ondópróbával rendelkező férfinak van visszere. Ennek az a magyarázata, hogy a visszerek miatt a herékbe több vér folyik vissza, és ez olyan felmelegedést idézhet elő, mely következtében a herék szöveti állománya károsodhat, s ez megzavarhatja az ondósejtképződést.

A varicokelét kizárólag műtéti úton - elkötéssel - lehet kezelni. Így megakadályozható, hogy a vér a herékbe visszafolyjon, és ott pangjon. A műtétet követően az érintettek 40- 80 százalékánál jobb lesz a spermiogram, és a terhesség esélyei jelentősen javulnak.

Elzáródás

Amennyiben a spermapróbában egyáltalán nem található ondósejt, a hormonértékek ugyanakkor normálisak, az orvosnak abból kell kiindulnia, hogy a herék és a pénisz között valahol elzáródás lehet. Az ondósejtek ugyanis a méter hosszú mellékhere- csatornán keresztül először az ondóvezetékbe, majd végül a prosztatán keresztül a húgycsőbe kerülnek. Az ondóvezeték a mellékherék gyulladása következtében összetapadhat! Gyakran fiatalkori lágyéksérv vagy
a sterilizáció is okozhatja ezt az elváltozást, ilyenkor az ondósejtek az ejakulációt követően "bent rekednek".

Egy ilyen jellegű elváltozást csak mikroszkóp alatt végzett mikrosebészeti beavatkozással lehet megszüntetni. Az elzárt darabot eltávolítják, és az egészséges végeket ismét összeillesztik.

Ezeket az operációkat csak igen tapasztalt orvosok végezhetik. A műtét hosszú altatásban történik.

Hasznos tudni! Az operáció sikere, az ondósejtek útjának szabaddá válása nagymértékben függ az elzáródás fajtájától.

Refertilizáció esetében mintegy 90%- os a sikeres beavatkozás esélye. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ezekből a férfiakból biztosan apák lesznek. A gyermekáldáshoz sokkal többre van szükség, mint átjárható ondóvezetékre. Férfiak, figyelem!

Az alábbiakat maguktól is megtehetik...

Dohányozzanak kevesebbet! A napi több mint 20 cigaretta az ondósejtek képződését és mozgékonyságát rossz irányba befolyásolja.

Vizsgálják felül az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásaikat! Az iszákosság csökkenti a spermiumok sűrűségét, és növelheti a hibás ondósejtek arányát.

Kerüljék a túlmelegedést! Az orvosok tekintélyes része úgy véli, a fűtött vízágyak,
a gyakori szaunázás, a túlsúly vagy a hosszú ideig tartó ülés a herék túlmelegedését idézheti elő, s ez ugyancsak kedvezőtlen hatású az ondósejtek termelődésre.

Csökkentsék a stresszt!

A tartós feszültség, az alváshiány a férfiak esetében - akárcsak a nőknél - kibillentheti a hormonháztartást az egyensúlyából.

Óvatosan az orvosságokkal! Magas vérnyomásra, reumára, pajzsmirigyzavarokra szedett készítmények, az antibiotikumok és a nyugtatók is átmenetileg vagy tartósan negatív hatást gyakorolhatnak a férfiak termékenységére.

"Híd" nő és férfi között

A kezelések fajtájától teljesen függetlenül minden módszerhez türelemre van szükség. Legkorábban három hónap múlva vehető le az újabb minta, melyből látható, hogy a terápia használt- e: ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a spermiumok a herékben megérjenek.

Amennyiben az eredmény ekkor már jobb, azonban még mindig nem egészen megfelelő, további lehetőség a homológ beültetése. Ezen apró beavatkozás során a spermiumokat egy katéter segítségével juttatják a nő méhébe. Az orvosok az eljárást egy hídhoz hasonlítják, mely megkönnyíti az ondósejtek számára az utat a petesejthez, és már előre elhárítanak olyan akadályokat, mint a méhszáj váladékában található spermiumellenes antitestek.

A közhiedelemmel ellentétben a fenti módszer nem mesterséges megtermékenyítés.
A petesejt és az ondósejt összeolvadása nem reagens üvegben történik, hanem ott, ahol a megtermékenyítés amúgy is végbemegy: a nő testében.

Örökbefogadás vagy ondóbank?

A férfiak esetében jelentkező terméketlenségi problémákat sokkal kevesebb sikerrel lehet kezelni gyógyszeres vagy sebészeti úton, mint a nők panaszait. A szakemberek egy része szerint az ICSI a messze legeredményesebb beavatkozás, egyéb eljárások sokszor éveket vehetnek igénybe. Azoknak a pároknak, akik nem engedhetik meg maguknak ezt a módszert, a szakértők azt ajánlják, hogy fogadjanak örökbe egy gyermeket, vagy forduljanak ondóbankhoz.

Az akupunktúra segít!

Érdemes megpróbálni a fül- vagy a testakupunktúrát is. Orvosok figyelték meg, hogy a rendszeres kezelést követően a spermiumok mozgékonysága növekedik. Egyidejűleg emelkednek az ondóképződés szempontjából fontos hormonok - az LH, az FSH és a tesztoszteron - értékei is.

Kovács Rita

|
2005-03-29 22:39:54


Férfi klimax

Kötetnyi irodalom tárgyalja a női menopuza biológiai-élettani vonatkozásait, reménykeltő terápiás lehetőségeit és ezek eredményeit. Jóval kevesebb szó esik a férfi...


A férfi meddőség nem közismert okai

Az egész világon problémát okoz a férfiak meddősége, illetve a megtermékenyítő képesség csökkenése. Sajnos, sok helyen leselkednek áldozataikra a hímivarsejtet kár...


Öröklődik-e a férfi meddőség?

A Human Reproduction című orvosi folyóiratban közölt tanulmány belga szerzői olyan férfiakat vizsgáltak, akik az ICSI (intracitoplazmatikus spermium injektálás) módszer...


Tudnivalók a férfi-klimaxról

A férfiak korfüggő hormonális változása – a néha férfi-klimaxnak is nevezett jelenség - másképpen zajlik le, mint a nőknél. Az alábbiakban összefoglaljuk a tünete...


Emberi ondósejtet hoztak létre bőrsejtekből

Emberi ondósejtet hoztak létre bőrsejtekből spanyol és amerikai kutatók, és bár az megtermékenyítésre nem volt képes, a szakemberek szerint a módszer fontos előrelép...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^