Hirdetés

Hasi panaszok urológiai betegségekben

Különböző jellegű, mértékű hasi panaszok az urológiai megbetegedéseket is kísérhetik. Az egyéb tünetekhez társulhat fájdalom, mely lehet görcs jellegű, rövidebb ideig tartó és jól lokalizálható. Lehet változó intenzitású, hosszabb ideig tartó, állandó, illetve intermittáló, tompa, csavaró, nyomó jellegű. Ezenkívül gyakran nem pontosan körülhatárolható, megfogalmazható, bizarr vagy dyscomfort érzést keltő állapot. A fájdalmak megjelenhetnek a megbetegedés lokalizációjának megfelelően, de még gyakrabban kisugárzóan.

fájdalom, hasi, panasz, urológia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Bénes, T.

A fájdalmakon kívül egyéb hasi panaszok is kísérhetik az urológiai eltéréseket. Jelentkezhet haspuffadás, bélrenyheségre utaló jel, hányinger, hányás, csuklás, emésztési és székletürítési panasz. Kísérőjelenségként gyomortáji panaszok, ulcusos (fekélyes) eltérésre utaló jelek.

Több urológiai fejlődési rendellenességgel (fejlődési variációval) összefüggésben észlelünk hasi panaszokat. Veseciszta esetén - amennyiben méreténél fogva környezetét nyomja - jelentkezhet hasi fájdalom. Policisztás vesénél kétoldani deréktáji és hasi fájdalom a jellemző. Nagyobb ciszta rupturájakor (cisztafalszakadás) a fájdalom heves.

Patkóvese esetén - főleg munka után, illetve hosszabb ülést követően vagy kiadós étkezéssel kapcsolatban - előrehajoláskor észlelhet a beteg tompa, fokozódó hasi fájdalmat.

Dystopia renis (rendellenes helyen, például kismedencében elhelyezkedő vese) esetében ugyancsak mozgáskor, főleg hajoláskor mutatkozik hasi panasz, tompa fájdalom.

Az egyéb fejlődési eltérések, mint például veseüreg-rendszeri változások, duplázódások, érlefutási anomáliák, vesevezeték- és hólyagdivertikulumok (kitüremkedések) és az azokkal járó kórokok szintén okozhatnak hasi panaszt. Általában tompa fájdalmat, melynek jellegét a társuló szövődmények szabják meg.

A daganatos megbetegedések esetén a fájdalom általában késői tünet. A jelentkező deréktáji, vesetáji fájdalmon kívül bizonytalan hasi fájdalom is meg szokott jelenni. Ez lehet intermittáló vagy állandó. Általában tompa, de néha kólikaszerű. Ezekben az esetekben legtöbbször az elváltozás hasi rezisztencia formájában is tapintható a mérete miatt.

Hólyagdaganatnál fokozott ingerlékenységhez kapcsolódó alhasi panaszok jelentkeznek. Előrehaladott esetekben az egyéb szövődmények okán változatosak a hasi panaszok (hányinger, hasmenés, székrekedés, haspuffadás stb.)

Az urogenitális traktust érintő gyulladásos elváltozások az egyéb meghatározó tüneteken, panaszokon kívül megmutatkozhatnak hasi panaszokban is. Az akut (heveny) vese, vesemedence, valamint vese körüli gyulladások a súlyos általános jelenségeken, lázon kívül heves - azonos oldali - hasi fájdalmat is okozhatnak, mely a végtag felemelésével, nyújtásával fokozódik. - Krónikus (idült) gyulladás esetén a panaszok már elkentebbek, bizonytalanabbak, inkább dyscomfort jellegűek.

Az alsó húgyutak, valamint a prosztata gyulladásos eltérései inkább csak az alhasban okoznak panaszokat (természetesen az egyéb, rájuk főképp jellemző tünetek mellett). - A genitáliák gyulladásai - kisugárzó jelleggel - ritkán.

A vesesüllyedés bizonytalan, időszakonkénti, deréktáji, hasi fájdalmakat okoz esetleg, melyet gastrointestinális tünetek (haspuffadás, emésztési panaszok stb.) színezhetnek.

A típusos fájdalom, mellyel az urológiai gyakorlatban legtöbbször találkozunk, a kövekkel kapcsolatos. A nagyobb - általában a vesében "nyugvó" helyen elhelyezkedő - kövek általában csak mérsékeltebb panaszokat, tompa fájdalmakat okoznak. Néha azt sem. A vándorló - túlnyomórészt az uréterben (vesevezetékben) mozgó, és változó mértékű elfolyási akadályt képező - kövek az okai a vesegörcsnek. Ez a jellegzetes, csavaró, hirtelen keletkező ("derült égből villámcsapás"),görcsös fájdalom a vese irányából a vesevezeték lefutása mentén, a hasfélnek megfelelően, az alhas, hólyag, genitáliák felé hat. Közben mozgáskésztetés, görnyedt testhelyzet a jellemző.

Kólika (görcs) alatt a has puffadt, renyhe bélmozgás észlelhető. Hányinger, hányás jelentkezhet. Mindezek reflexjelenségek. Mindeközben az érintett oldali hasfélben hypersensitivitás (fokozott érzékenység) van, már érintésre is. - A húgyhólyagkő mozgáskor jelentkező, kisugárzó alhasi fájdalmat okozhat, mely a vizeléskor üresedő hólyagnál fokozódik.

Az urológiai jellegű fájdalmat fontos minél hamarabb elkülöníteni a sebészeti jellegű (vakbélgyulladás, akut has, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- és bélperforáció, aortaaneurysma-szakadás stb.), a nőgyógyászati jellegű (petefészekciszta eltérés, méhen kívüli terhesség stb.) és egyéb akut, ezáltal sürgős ellátást igénylő betegségek okozta fájdalomtól.

Ebben a többi, gyakran meghatározó tünetek segítenek. Urológiai szempontból pl. a vizeléssel, vizelettel kapcsolatos változások. - A hasonlóságok mellett általában mások a kísérő jelek is.

fájdalom, hasi, panasz, urológia

2002-07-18 13:58:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop