Hirdetés

Beültethető művese

Amerikai kutatóknak sikerült folyamatos működésre képes művesét kifejleszteni, amely a testen hordható, vagy akár be is ültethető a szervezetbe.

veseelégtelenség, művese, nanotechnológia |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Ez a tulajdonképpeni szűrőberendezés az első lépés a végső stádiumú vesebetegeknél a dialízis vagy a vesetranszplantáció elkerülésére. A művese a nanotechnológia felhasználásával készült egyedi membránrendszer, amely ideális esetben a valódi vese funkcióit is képes lesz utánozni, és az egyes betegek szükségleteinek megfelelően, folyamatosan működni.

Az eszközhöz nem lesz szükséges a dialízis-oldat. Heti hét nap, napi 12 órát működik majd, és szűrési sebessége a duplája a heti háromszor alkalmazott hagyományos dialízisénak.

Nagy áttörés ez a vesebetegek kezelésében, mondják a kutatók. A veseműködés helyettesítésével nagymértékben javul majd a betegek életminősége is.

A tanulmány szerint világszerte mintegy 900 ezren szenvednek olyan fokú veseelégtelenségben, hogy dialízisre vagy vese-transzplantációra szorulnak. Az új eljárás állatkísérletei 1-2 éven belül elkezdődhetnek, ezek után kerül majd sor az első, embereken végzett klinikai kísérletekre.

Medical News Today
veseelégtelenség, művese, nanotechnológia

2005-09-05 22:05:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop