Hirdetés

Őszi wellnesskúra

Ahogy beköszönt az ősz, belső óránk ritmusa is megváltozik: az anyagcsere lassúbbá válik, és az egyre rövidülő nappalok hatására agyunk ismét nagyobb mennyiségben termeli a melatonin nevű természetes altatószert. Fáradtabbak, aluszékonyabbak vagyunk, bőrünk fakul. Van-e segítség? Alábbi programunk kipróbálásával egyszerűen búcsút inthetünk a fenti tüneteknek! Garantáltan újjászületünk, ha kipróbáljuk az energiát adó tűz-légzést, a tao-tréninget, a vitalizáló aromákkal történő kezelést, a chilis teákat és a mustáros lábfürdőt.

wellness |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(11):11-13   Celsus Kft. | Kovács, R.

Erősítőteák -fűszerekkel

Igaz, hogy a teák csupán nyugtató hatásúak? Egyáltalán nem! Sőt! Segítségükkel szárnyakat kaphatunk! Próbáljuk megfűszerezni kedvenc gyógyteánkat (melyet előzőleg mézzel édesítettünk) egy késhegynyi chilivel vagy őrölt szerecsendióval. Mindkét növény csípős termése anyagcserét élénkítő capsaicint tartalmaz, a szerecsendióban ezenkívül még safrol is található, mely a keringést élénkíti. Hagyományos energiabomba Indiából a yogi-tea, mely kapható a reform- és gyógynövényboltokban.

TIPP: a leghatásosabb azonban a házilag készített változat: ehhez konyhai mixerben vagy mozsárban aprítsunk fel 4-4 db kardamommagot és szemes borsot, 3 szegfűszeget, ½ rúd fahéjat, 1 darabka gyömbérgyökeret. Ez az adag egy jó pohár teához elegendő. Öntsük fel 2,8 dl forró vízzel, majd forraljuk fel, kb. 20 percig lefedve lassú tűzön főzzük. Adjunk hozzá egy csipet feketeteát, valamennyi tejet, rövid ideig még főzzük. Legvégül édesítsük mézzel.

Lélegezzünk szabadon a szabadban!

Vágyakozunk a napsütötte déli országokba?

TIPP: varázsoljuk a mediterrán térségek narancs-, grépfrút és mandarinligeteinek illatát otthoni fürdőszobánkba! Kaphatók itthon is olyan aromával készült kozmetikumok, melyek zuhanyozáskor, fürdéskor, illatosításkor garantáltan a nyaralás hangulatát idézik fel. Bizonyos testápolók friss, bőraktivizáló C-vitamint és nedvességet megkötő szénhidrátokat tartalmaznak, melyek a citrusfélékben természetes módon vannak jelen.

Jó reggelt, napfény!

Nyújtózkodjunk, ropogtassuk meg csontjainkat, és energiáink hamar aktivizálódnak -a macskák ösztönösen teszik. A reggeli nyújtózkodás beindítja az anyagcserét, a merev izmok és ízületek ismét hajlékonnyá válnak.

TIPP: próbáljuk ki a következő módszert!

1. Álljunk laza terpeszállásba, emeljük mindkét karunkat a fejünk fölé, bal kezünkkel fogjuk meg jobb csuklónkat! Húzzuk jobb karunkat finoman balra addig, míg az oldalsó izmok meg nem nyúlnak! Lassan térjünk vissza a kiinduló állásba, majd végezzük el a gyakorlatot fordítva is!

2. Erősítsük hátizmainkat: lógassuk fejünket és karjainkat lazán, majd fejjel lefelé hajoljunk le olyan mélyen, amennyire még nem megerőltető, végül lassan térjünk vissza a kiinduló függőleges helyzetbe!

3. Következik az ellennyújtózkodás, mely a hasizmoknak tesz jót (gerincproblémák esetén ne végezzük a gyakorlatot!): karjainkat lógassuk lazán, medencénket toljuk előre! Egészen lassan dőljünk hátra, majd nyújtsuk meg hasizmainkat! Eközben kezeinkkel támaszkodjunk combunk hátsó oldalára.

4. Egyenesedjünk fel, és karjainkat fonjuk testünk köré, miközben mély levegőt vegyünk.

5. Erősen fújjuk ki a levegőt szájunkon keresztül, majd mindkét karunkat lendítsük hátra! Ismételjük néhányszor!

Keltsük életre hideg lábainkat!

-a mustáros lábfürdő megolvasztja a jeget

Ha végtagjaink hidegek, gyakran érezzük magunkat gyengének és kedvetlennek. Mi lehet ennek az oka? A jéghideg lábak jelzik általában először, hogy a keringés túl lassú. A szervezet nem kap elegendő oxigént és immunanyagot, fogy az erő, és fennáll a megfázás veszélye. Ha nincs kedvünk a futáshoz, a váltófürdőhöz vagy a víztaposáshoz, semmi probléma, egy jóleső (kb. 38 ºC-os) lábfürdő ismét mozgásba hozza a keringési rendszert -különösen akkor, ha a megfelelő hozzávalókkal készül. A mustáros fürdő igazi fűtőhatással rendelkezik, érzékeny és sebes bőr esetén azonban ellenjavallt. Szórjunk 2 teáskanálnyi, porrá őrölt mustármagot 2-3 liter meleg vízbe, majd alaposan keverjük el. Ugyancsak ajánlatos a fahéjas lábfürdő, mely úgy készül, hogy 3 csepp fahéjolajat összekeverünk egy teáskanál mézzel és a meleg fürdővízbe öntjük. Jótékony hatásúak ezenkívül az élénkítő rozmaringgal és paprikával vagy tengerisóval készült lábfürdők. 15 perc elteltével töröljük meg lábunkat és gyengéden masszírozzuk át.

Levegő-boksz

Fáradékonyak, esetleg idegesek, feszültek vagyunk munkahelyünkön? Semmi baj! Lendítsük be ökleinket, és bokszoljuk ki magunkból! Legjobb, ha a gyakorlatokat otthon végezzük egy nagy tükör előtt -ez motivál, erősít, kitartóvá és mozgékonnyá tesz. A lelki előnyök sem elhanyagolandók. Hatalmas élménnyé tud válni, lebontja a stresszhormonokat, erősíti az önbizalmat. Miénk a szorító az első körre!

1. Bal lábunkkal tegyünk egy lépést oldalra, majd lépjünk mellé másik lábunkkal, és ismételjük a másik oldalra is! Váltáskor mindig lazán lengjünk ki mindkét oldalra! Sikerült? Most következnek a karok! Minden egyes oldalra lépéskor üssünk egyik öklünkkel egyenesen a levegőbe! Váltogassuk az oldalakat!

2. Mindkét karunkat tartsuk kinyújtva a fejünk fölé! Bal térdünket húzzuk magunk előtt magasra, s eközben kezünket fogjuk össze a térdünk alatt! Ismét emeljük fel karjainkat, és jobb térdünket húzzuk magunk elé! Lendületesen váltsuk néhányszor a lábtartást. Fussunk lazán egy helyben, eközben teljes erőnkből váltakozva lökjük előre jobb és bal öklünket!

Tűzlégzés

-teljes felfrissülés 60 másodperc alatt

Ezt a légzéstechnikát a jógában alkalmazzák -hihetetlen energiákat ad. Üljünk -szabó-ülés--ben (a hát egyenes), helyezzük egyik kezünket a hasunkra, a másikat a mellkasunkra! Orrunkon keresztül vegyünk mély lélegzetet, engedjük le a levegőt a hasunkba, majd a mellkasunkba, és hagyjuk, hogy a levegő az orrunkon keresztül távozzon, miközben hasunkat gyorsan behúzzuk. A mellkas valamennyire emelve marad, és tartsuk így mozdulatlanul! Ezután gyorsan eresszük ki ismét a hasunkat, s eközben lélegezzünk be. Először lassan, majd egyre gyorsabban ismételjük ezt az erőteljes pumpáló mozgást, kb. egy percen keresztül. Próbáljuk lazán és nyugodtan végezni a gyakorlatot!

FIGYELEM! Menstruáció és terhesség alatt nem ajánlott!

Vitalizálóolajok

-a feszes bőr és a jó hangulat érdekében

Élénkítő testápoló olaj, némi masszírozás -s minden ismét olajozottan működik. A bőr kisimul, és a fej kitisztul. Olyan növényi kivonatokat tartalmazó olajok ajánlhatóak, melyek algákat, borostyánt és árnikát tartalmaznak, hatásukra a bőr feszesség válik, miközben megszabadul a káros anyagoktól. Fokozzák a tettrekészséget azok a termékek, melyek a citrom, a mentol, a kardamom és a gyömbér friss, fűszeres aromáját tartalmazzák.

Doppingoló zuhanyozás

-a gyógynövényes zuhanyozás frissít

Felkelés után mezítláb az illatos mezőn futni, a friss, hűvös harmatot a bőrünkön érezni, miközben élvezettel beszívjuk a fűszeres illatot... már a képzelet hatására is felfrissülünk. A képzelet realitássá válhat, miközben a természet erejét a zuhany alá varázsoljuk.

TIPP: vásároljunk olyan tusolókat, melyek rozmaringot, eukaliptuszt és levendulát tartalmaznak! Jót tesz a menta-, vagy zöldteatartalmú tusoló is. A permet alatt különösen hatásosan oszlanak el a gyógynövényaromák, a bőr és az orr intenzívebben veszi fel azokat.

Koffeintartalmú krémek

-ébresztő a bőrnek

A koffein serkenti a vérkeringést, javítja a bőr vérellátását. Ezen a hatáson alapulnak a különféle feszesítő hatású testápolók. A koffein azonban nem feltétlenül csak a kávéból származhat, gyakran nyerik zöld teából. Hatásukkal ösztönzik a bőr mikrocirkulációját, és elősegítik a zsírsejtek lebomlását.

Nyerjünk energiát a Holdból!

-erősödjünk meg a taoizmus segítségével!

A taoizmus hívei különféle vizuális gyakorlatokat alkalmaznak, melyek a kozmikus energia segítségével erősítik sejtjeinket, lelkünket és idegeinket. Ennek egyik módszere a -Hold-energia-zuhany-: álljunk úgy, hogy két sarkunk összeérjen, lábfejeink enyhén kifele fordulnak. Lélegezzünk nyugodtan, csukjuk be szemünket, és mindkét karunkkal formáljunk egy nagy kört hasunk előtt! Képzeljük magunk elé az égen fénylő Holdat, ahogy leereszkedik hozzánk, és karjainkba fészkeli magát! Érezzük, hogyan terjed szét a Hold energiája köldökünkön keresztül egész testünkben. Lélegezzünk mélyet, felsőtestünkkel és fejünkkel könnyedén hajoljunk hátra, hagyjuk, hogy a képzeletbeli Hold mellünkön és állunkon keresztül egészen homlokunkig guruljon! Érezzük, ahogy energiája, ereje átjárja egész testünket. Ezután -gurítsuk vissza- a Holdat köldökünkig, miközben mélyen kilélegzünk. Helyezzük mindkét kezünket köldökünkre, hagyjuk, hogy a Hold energiája átjárja kezeinket is! Végezetül dörzsöljük össze tenyerünket, míg fel nem melegszik, majd simítsunk végig nyakunkon, arcunkon, egészen a hajtövünkig!

K. R.

wellness

2003-10-29 11:53:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop