Hirdetés

A mell-implantátum megnehezíti a rákszűrést

Dr. Diana Migliorette, a seattle-i University of Washington kutatója és kollegái szerint ugyan a mellnagyobbító műtéten átesettek nőknek is ugyanolyanok a mellrák-prognózisai, mint az implantátum nélkül élőknek, mégis, az ilyen műtétek megnehezítik a rákszűrést.

emlő implantátum, szilikon, rákszűrés, mammográfia |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmányában az orvoscsoport a következőket írja: „Bár arra nincsenek adatok, hogy a mellimplantátum a mellrák megnövekedett kockázatával járna együtt, mégis a rutinszerű mammográfiás szűrésnél zavaró lehet.”

A kutatók több mint 1 millió nő diagnózisát vizsgálták meg, akiknél előzőleg nem állapítottak meg mellrákot, és 1995 és 2002 között mammográfiás szűrésen estek át.

Összességében 141 mellnagyobbító műtétes és 20 738 anélkül élő nőt diagnosztizáltak mellrákkal, és 10 849 implantált és 1 016 684 nem implantált bizonyult egészségesnek.

A mammográfiás lelet pontosságát összehasonlítva dr. Migliorette teamje azt tapasztalta, hogy az eljárás pontossága 45 százalékos volt az implantátummal rendelkezőknél, míg 67 százalékos azoknál, akiknél nem végeztek mellnagyobbító műtétet.

Fontos megjegyezni, hogy a rák jellemzőinek – a karcinóma invazivitása, a tumor fokozata, a nodusok állapota, méret, és ösztrogén-receptor státus – elemzése során kiderült, hogy a mellnagyobbító műtéten átesett nőknél talált tumorok állapota nem volt előrehaladottabb, mint azoknál, akik ilyen műtéten nem estek át.

A szerzők összefoglalásképpen megállapítják: „Bár a mammográfia érzékenysége a mellnagyobbító műtéten átesett, aszimptomatikus nőknél alacsonyabb, nincs arra bizonyíték, hogy ez azt jelentené, hogy náluk előrehaladottabb állapotú betegséget diagnosztizálnának.

Egy jó tanács: A mellnagyobbító műtéten átesetteket ösztönözni kell arra, hogy az ajánlott időszakonként menjenek el rutin mammográfiás szűrésre.

JAMA Vol. 291 No. 4, January 28, 2004 28, 20044
emlő implantátum, szilikon, rákszűrés, mammográfia

2004-02-04 17:37:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop