Szauna, gőzfürdő, sókamra

A szaunában minden méreg elfüstölög és az epe megnyugszik (finn szólás)

|
Az egészséges ember számára a szaunafürdő nem egészségi kockázatot jelent, hanem inkább egyfajta kellemes jóérzést, relaxálásra való lehetőséget nyújt és felfrissülés érzését kelti mind a test, mind pedig a szellem számára. A szaunát éveken át az energia- és egészség jelentős forrásaként tartották számon. A szauna aranyszabálya a kényelem érzése: olyan gyakran járhatsz szaunába, ahányszor szeretnél, olyan hosszú ideig maradhatsz ameddig szeretnél, és válthatod a forró-hideget ameddig és ahányszor jólesik.

A 80-95 °C-os teremben, 5-30% páratartalom mellett több lépcsőben, fokozatosan emelve az időtartamot javasolt a szaunázás. A forró-száraz légfürdőzést mindig hideg vizes lehűtés, majd pihenés követi. Nagyon jó vegetatív stabilizáló és reguláló hatása van. Jól kombinálható méregtlenítő kúrákkal és különböző terápiás kezelésekkel, mint pl. a masszázzsal.

Aromakamra

Alacsonyabb hőfokon (60-65 °C) történik a szaunázás különböző aromaolajok használata mellett. Attól függően, hogy így milyen aromaolaj kerül belélegzésre, lehet a szaunázás relaxáló vagy éppen frissítő hatású. Gőzfürdő Ha valakinek túl magas hőfokot jelent a szauna, relaxálhat a gőzfürdő vizes ködfelhői között is kb 45-50 °C mellett. Az izzadás garantált, erről itt legfőképpen a magas páratartalom (kb. 90-95%) gondoskodik.

A meleg levegő ezen kívül nemcsak ellazít, hanem megfelelő mennyiségű endorfint, azaz boldogság-hormot szabadít fel a szervezetben.

Sókamra

Évszázadok óta ismert, hogy a természetes sóbarlangok klímája és a sós tengeri levegő, gyógyító hatást gyakorol az emberi szervezetre, főként a légzőszervrendszerre.

A sókamrában elhelyezett telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz, képes sóbarlangok klímájának, ill. a sós tengeri levegőnek mesterséges előállítására.

Az oldat és a vele átitatott sótéglák kipárolgása a helységben 70-80%-os relatív páratartalmat hoz létre. Az oldat megszünteti a szennyező anyagok (por, füst, növényi pollenek stb.) jelenlétét, így a pormentes, sót és ásványi anyagokat tartalmazó tiszta levegő belélegzése valódi felüdülést jelent az allergiás, asztmás és más légzőszervi betegségben szenvedők számára.

A sókamra klímája fokozza a légzőszervek aktivitását, az öntisztulást, nyákoldó hatása van, így enyhülnek, megszünnek a gyulladásos (pl. arcüreg-, homloküreg-gyulladás) és hurutos betegségek. Napi gyakorisággal 30-40 perces ellazulás javasolt, amely jóközérzetet biztosít. Hőmérséklete 20-22 °C

| Szauna, gőzfürdő, sókamra,
2005-04-21 13:01:49


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^