Echinacea a nátha ellen

Echinacea, a nátha elleni gyógynövény megint felforgatta a bizonyítékon alapuló orvoslás világát. Egy 14 vizsgálaton alapuló metaanalízis bizonyította, hogy az echinacea a nátha esélyét 58 százalékkal csökkentette. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyógynövény 1.4 nappal csökkenti a nátha átlagos időtartamát, a Connecticut-i Egyetem kutatói szerint.

echinacea, vörös kúpvirág | InforMed Hírek5   InforMed | Glanz, J.
A tanulmány eredménye, melyet Dr. Coleman és munkatársai, a The Lancet Infectious-Diseases c. folyóirat online kiadásában közölt, megegyezik egy korábbi elemzéssel, melyet 2000-ben a Cochrane csoport adott ki.

A tanulmány állításai ellentmondanak a szer legutóbbi, nagy esetszámú vizsgálatának, mely 2005-ben azt állapította meg, hogy az Echinacea nem volt hatásos a kisérleti úton előidézett rhinovirus által okozott nátha esetén.

A jelen tanulmány Connecticut-i kutatói 14 véletlenszerű, placébó kontrollal, a szer különböző alakjaival végzett tanulmány elemzését végezték el. A növény vörös kúpvirág néven is ismert.

Olyan tanulmányok vettek be a vizsgálatba, mondták a szerzők, melyek megfelelő adatokat tartalmaztak a nátha gyakoriságát és időtartamát illetően. Összesen kb. 1500 esetet vizsgáltak.

Az eredmények a következők voltak.

• 0,42 volt az esély Echinacea szedés esetén a náthás megbetegedésnek.

• A nátha megelőzésére átlag 6 adagot kellett bevenni.

• A már náthás betegek között a betegség 1.44 nappal rövidebb ideig tartott a szert szedőknél, mint a placébó csoportban.

Dr. Coleman és munkatársai szerint több mint 800 echinacea termék kapható tabletta, kivonat, gyümölcslé, és tea formájában. Három fajt gyakran használnak, és a növény különféle részeit használják fel a termékekben.

Az Echinacea különféle alkotórészei jönnek szóba (alkamides, poliszaccharidok, és koffeinsav származékok) mint olyan összetevők, melyek a kedvező hatást okozzák.

Érdekes módon, ha az echinaceát megelőzésként adták a betegeknek, a természetes nátha kialakulásának megakadályozására, ez 56 százalékkal csökkentett a nátha előfordulását. De a kisérleti úton előidézett rhinovirus náthánál csak az esetek 35 százalékában volt hatásos.

Egy lehetséges magyarázat az, hogy az orvosság hatásosabb más náthát okozó kórokozók ellen, mondták a kutatók.

Több mint 200 vírus okozhat náthát, az Echinaceának szerény hatása lehet a rhinovirusok ellen, de más vírus ellen hatásosabb, érvel Dr. Coleman és munkatársai.

A szerzők megjegyezték hogy a másik tanulmány a World Health Organization által ajánlott adag körülbelül egyharmadát alkalmazta, illetve rhinovírus fertőzés ellen használták.

A szerzők nem foglalkoztak a hosszabb távú Echinacea kezelés biztonságával, nem vizsgáltak esetleges gyógyszer interakciókat.

| Echinacea, vörös kúpvirág
2009-01-12 10:44:01