Afta a fogínyen

Kérdés: 2 éve kivehetős felső, műanyag fogsorom van. Most 2 hete a jobb felső ínyemen 1 cm átmérőjű afta van, ami elég fájdalmas, és nem igazán akar gyógyulni. Glykosepttel, ill. kamillával öblögetem. Voltam fogorvosnál, azt mondta, hogy a fogsort legalább 5 napig ne használjam, már ezen is túl vagyok, de mégsem akar nagyon elmúlni. A fogsort sem tudom most használni, mert ahogy berakom, hozzáér, és nagyon fáj, lüktet.
Mit ajánl? Nem lehetne gyógyszerrel kezelni, vagy esetleg ez már egy súlyos betegség jele?
31 éves nő vagyok.

afta | Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2009 ;14(áprilisi)   InforMed | Kiss, E.
Az elhúzódó tüneteket valószínűleg a hámhiányos terület felülfertőződése okozza (gomba, baktérium). A gyógyulást segíthetné a fogorvos által végzett, szakszerű ecsetelés, szükség szerint a fogsor igazítása, fertőtlenítése, A-vitamin-olajos, vagy bórax-glicerines ecsetelés - az elváltozás jellegétől függően. Házi gyógymódként szóba jöhet még az Aperisan gél, a Gengigel stb., illetve egy pohár vízben feloldott 1 db Neomagnol tablettával való öblögetés.
Mindenképp szükséges a kontrollvizsgálat és a seb megfigyelése, mert az Ön általános egészségi állapota és életmódja (esetleges dohányzás, stb.) ismeretének hiányában nehéz látatlanban diagnózist felállítani.

Kapcsolódó cikkek a Szájszag, nyelvégés, afta, herpesz, rák rovatban olvashatók.

2009-04-28 10:56:55
| afta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop