Étkezési zavarok, öncsonkítás

Kérdés:  Egy környezetemben élő családról van szó, akik minden igyekezetük ellenére komoly anyagi gondokkal küzdenek. Úgy tűnik, hogy a szülőkre nehezedő teher olyan folyamatos feszültséget generál, ami a legtöbb probléma forrása.
Négy gyermekük közül a kamaszkorú és fiatal felnőtt lányukat érinti legsúlyosabban a helyzet.
Az idősebb 15 éves kora óta bulimiás panaszokkal küzd, ezzel kezelve is volt, ám a kezelés befejezése után néhány hónappal újrakezdődött minden. Akaraterővel küzd ez ellen és sikerül megakadályoznia a betegség elfajulását, de képtelen felülkerekedni rajta.
A kisebbik lány öncsonkítással próbál enyhíteni a rá csapódó feszültségen. Borotvapengével vagdossa magát. Mindkét problémáról tudnak a szülők, de rosszul kezelik a helyzetet. Habár szeretik a gyerekeiket, az újabb gondok miatt csak kétségbeesnek és őket hibáztatják azért, hogy még több problémát generálnak, és hogy nem képesek önuralommal kezelni ezeket a súlyos panaszokat. Folyamatosak a konfliktusok, veszekedések, és amikor egy-egy alkalommal előtérbe kerülnek ezek a dolgok (vérnyomokat találnak vagy észreveszik, hogy hánytatja magát), akkor fenyegetéssel, büntetéssel és megalázással reagálnak.
Ez a helyzet már régóta fennáll, és úgy látom, hogy orvosi segítség nélkül lehetetlen ebből kilábalni, és a család többi tagja is egyre súlyosabb lelki állapotban lesz.
Ilyen esetben, amikor a kezelés költségeit a család nem tudja állni, hova lehet fordulni? A TB keretein belül igénybe lehet venni hatékony segítséget? Az eddigiekben rosszak a tapasztalatok.
Válaszát előre is köszönöm!

evészavar, önsebzés, súlyos pszichés zavar, pszichiáter, családterapeuta. | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2015 ;20(áprilisi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Dicséretes hogy a szomszéd család problémájára felfigyel és segítő szándékkal közeledne.
Az önhánytatás és az önsebzés súlyos belső pszichés feszültségre, betegségekre utaló tünetek amelyeket nem lehet büntetéssel, szigorral megoldani. A fiatalok életkorától függően gyermek- vagy ifjúságpszichiáter, családterapeuta hathatós és tartós-segítsége és a család együttműködése-szükséges a megoldáshoz, ezek a kezelések többnyire TB támogatottan igénybe vehetők szakrendelőben, Nevelési Tanácsadóban.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Evési rendellenességek (anorexia, bulimia) rovatban olvashatók.

2015-04-26 22:59:49
| evészavar, önsebzés, súlyos pszichés zavar, pszichiáter, családterapeuta.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop