Gyógyszerrel kapcsolatos kérdés

Kérdés:  Anyámnak decemberben remegett keze-lába, kórházban volt a neurológián egy hetet. Itt végeztek EEG-vizsgálatot, mely nem mutatott ki semmi rendelleneset, és koponya CT is készült, amire szintén azt mondták, a kornak megfelelő.
Három hónap múlva lesz 80 éves, 43 kiló. Írtak neki Tegretol 20 mg tablettát 2x1-et naponta. Ezek mellett még Nebispest 5 mg 1x1/2, Pretanix komb. Forte 8 mg 1x1/2 és Metfogamma 1000 2x1 tablettát szed és most írtak neki vízhajtót (Furon 40 mg).
Mióta a Tegretolt szedi állandóan álmos, aluszékony és feltellnek a lábai vízzel.
Ezt a tablettát nem lehet mással helyettesíteni, ami nem okoz ilyen mellékhatásokat? Mielőtt elkezdte szedni ezt a tablettát nem voltak ilyen panaszai.
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2017 ;22(márciusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Megértem, hogy aggódik édesanyja egészsége okán, vélhetőleg joggal, de sajnos személyes vizsgálat nélkül az egész kép ismerete nélkül nem tudhatom, hogy miért kellene szednie a gyógyszereket és mennyit. Mivel egyéb gyógyszereket is szed, vélhetőleg az agyi funkciók változása mellet más baja is van, ami okozhat lábdagadást (pl szív) én inkább máshol keresném az okot, de kétségtelen hogy az állandó aluszékonyság sem-jelent jót és nem cél. t Újra kellene értékelni az egészségi állapotát és a gyógyszerbeállítást. Ezt leginkább a legközvetlenebb orvosa, pl háziorvos tudná megtenni, és ha kell csökkenteni a Tegretol adagját is pláne ha édesanyja ilyen idős és ilyen alacsony a súlya.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.
MIME: gyógyszerbeállítás, felülvizsgálat

2017-03-13 05:39:06
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop