Hiperventilláció

Kérdés:  Pár nappal ezelőtt "súlyosabb" hiperventillációt éltem át, ami rövid ideig tartott, nagyjából normalizálódott az állapotom, viszont aznaptól a mai napig legtöbbször tudatosan lélegeztem ennek hatására, és a mai napot (talán) leszámítva hajlamos voltam túl sok levegőt bevinni szervezetembe.
Viszont alacsony vérnyomás/agyi vérkeringési zavar tünetei léptek fel és a mai napig (most már nagyjából jó a légzésem, illetve sikerült kipihennem magam): bizsergés, leginkább az arcom jobb oldalán, fejfájás, rossz közérzet, szikralátás (világító pont látása) olykor, néha szédülés.
Mivel a hiperventilláció elvileg okoz agyi érszűkületet, ezért igyekeztem megnövelni az agyam véráramát, különféle jógagyakorlatokkal, sporttal. Megmértem ma a vérnyomásom, enyhén magas, de ez betudható annak, hogy depressziós szorongó vagyok, viszont 21 éves.
Fontos adat még, hogy hajlamos vagyok a hipochondriára, így elvileg képzelődhettem is (bár ez eléggé valószínűtlen a tünetek vegyessége és intenzitása miatt, illetve egybevág egy hiperventillációs szövődménnyel/tünettel), ellenben az utóbbi időben ez enyhült, a D-vitamin, Omega-3 pótlással kísérleteztem.
Okozhatott ez maradandó károsodást vagy nem kell aggódnom emiatt?

szorongás, hipochondria | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(májusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Anélkül hogy belemennék a tüneteinek részletes boncolgatásába - nagyon valószínű, hogy az apró testi eltérések túlértékeléséről és szorongásos tünetekről van szó -, amik ugyan maradandó agykárosodást nem okoznak, viszont foglalkozni kell velük, mert egy szorongásos, a testi tünetekkel állandóan foglalkozó betegség kialakulása is megkeserítheti az életét. Javaslom, hogy pszichoterápiás- pszichiátriai kezelésre jelentkezzen és vegye komolyan orvosa javaslatait.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-05-24 01:48:26
| szorongás, hipochondria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop