Jogosult vagyok rokkant nyugdíjra?

Kérdés:  Jogosult vagyok rokkantnyugdíjra, ha 50%-os pszichiátriai beteg vagyok és nem vagyok rehabilitálható sem? A munkaéveim csak 4 év.
Gyerekkorom óta kezelnek gyenge idegrendszer, valamint téveszmés beképzeltségek miatt. 8 évesen egy ablaknyitás után azt vettem észre, hogy értem a madarak csicsergését és vígasztalnak engem, hogy ám senki sem ért meg, de ők odafigyelnek rám.
Ezt követően sűrű sírógörcseim voltak és nem aludtam sok éjszakán keresztül, majd gyógyszereket kaptam. Azt éreztem sokszor, hogy lebeg a testem, de valójában ez nem történt meg.
Szomorú voltam és állapotom nem javult a kapott gyógyszerek ellenére sem. Tovább folytatódtak az alvászavaraim valamint az erős elkeseredettség, aminek következtében sokáig nem is ettem. Egy idő elteltével nagyon legyengült a szervezetem és az orvosom azt mondta, hogy szükségét látja kórházba utalni és mesterségesen táplálni, hogy ne legyen komoly baja a szervezetemnek.
1 év elteltével valami keveset javult az állapotom, de folyton kaptam a gyógyszeres kezelést, majd sok év elteltével epilepsziára hasonlító rohamom volt az otthonomban és erre Tegretol gyógyszert kaptam.
Sok munkahelyi problémám volt, heves természetem és önkonrollhiányom miatt több munkatársamat bántalmaztam és otthonomban édesapámat bántalmaztam és sokat vitáztam vele.
Kórházba is utaltak, hogy segítsenek rajtam, ahol heves dühkitörésem volt és nem bírtam szedni a Rivotril injekciót, mert rosszul voltam tőle. Egy ápolót félreállítva önként - orvosi jóváhagyás nélkül hagytam el a kórházat.
Bevonulásom után a Magyar Honvédségbe nagyon magas vérnyomást diagnosztizáltak, amivel leszereltek.
Paranoiás téveszméim keletkeztek, miszerint látom a szellemvilágot és tudok beszélgetni a megjelent szellemekkel.
Válásom annyira megviselt, hogy ködszerű felhőben láttam magam és nagyon feszült voltam. Ismét jelentkeztek az alvászavarok és ismét nagyon indulatos és agresszív lettem, aminek következtében szüleimmel is veszekedtem. Ezért ismét kórházba kerültem.
Félelmek kerítettek hatalmukba, és ha hozzám szóltak azt visszhangszerűen hallottam, majd hallucinációk jelentkeztek. Képekben és hangokban éltem át hallucinációimat, amelyekben rendszerint rossz élmények, viták esetlegesen halott, felakasztott emberek könyörögtek hozzám végső engesztelésért.
Állapotomon rontott, hogy kijöttem a kórházból és feleségem egy időre megint velem élt, majd ismét otthagyott.
A kórházi kezeléseket ismét kellett folytatnom, ahol lábdagadás keletkezett és ez visszérbetegség miatt volt, amiért kioperálták az ereimet a lábamból.
A lábaim az operáció miatt még dagadnak, mert nem jó a vérkeringésem. Pánikfélelmeim vannak, sokszor félek a haláltól és önmagamat figyelem, ami oda fajult, hogy reggeltől estig szorongásban élek. A pánik ellen a gyógyszeres kezelés nem segített, mert nem tudom szedni a felírt gyógyszert, ugyanis rosszullétet okoz.
2015 nyarán ismét műtöttek vakbéllel, ami után szorongásos félelmeim nagyon felerősödtek.
Évek óta bezártan élek a külvilágtól elzárkózva, mert tartok az emberek rosszindulatától. A fejemben lipóma van, ami erős nyomást fejt ki és zavar. Azt érzem, szenvedtem eleget és a halál egy megváltás lenne számomra ezért öngyilkossági szándékom felerősödött. Nem értem az embereket és állandó depresszióban élek. Májfunkcióm rossz a beszedett gyógyszerek hatására.

pszichés betegség, -rokkantnyugdíjra jogosultság elbírálása | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(januári)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Megértem, hogy nagyon rossz lehet ha nem gyógyult meg és nem képes dolgozni. Részletesen leírta a betegségei történetét, ha visszaolvassa és összehasonlítja más kérdezőkéével, nagyon hosszan. Sajnos a betegség története és a panaszok csak egy tényező a kb 10 közül, ami befolyásolhatja a diagnózist és a munkaképességet. Nagyon fontos a személyes vizsgálat, az egyéb leletek, a munkakörülmények, az eltöltött munkaévek száma, életkor stb. Ezeket a körülményeket munkaképesség csökkenést vizsgáló bizottság mérlegeli, amit kérhet ön is vagy az orvosa. A fentiek alapján nem tudom megmondani, hogy jogosult-e valamilyen járadékra. Talán a kezelőorvosát kellene megkérdezni.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Skizofrénia és paranoia rovatban olvashatók.

2016-02-02 22:38:54
| pszichés betegség, -rokkantnyugdíjra jogosultság elbírálása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop