Mániás anyós kikészítheti családját?

Kérdés:  Azért írok Önnek így, neten keresztül, mert a kedves anyósom nem ismeri be betegségét, orvoshoz menni nem hajlandó. Még azon kevesek közül, akikre hallgat - a két lánya - sem tudja erre rávenni. Tehát utolsó reménysugárként Öntől kérdem, mit tehetnénk?
A tünetei a mániával megegyezőek: hangulata a jókedvtől az eufóriáig terjedhet, sokszor ingerlékenységbe, nyugtalanságba fordul. Önértékelése túlzott, jóval többre tartja magát, kritikai készsége csökkent, illetlenül viselkedik, trágárkodik. Gyakran azt gondolja, hogy Ő többet tud, vagy neki többet szabad, mint másoknak. Imád költekezni és vásárolni. Kényszeresen beszél, képtelen hallgatni. Koncentrálni semmire sem képes. Alvásigénye minimális, enni sincs ideje. Állandóan tevékenykedik, matat.
Az álladóan valamivel matat, valakivel foglalatoskodik, tevékenykedik tulajdonságaival kerget őrületbe másokat. Egyik lányát (feleségem) minden áron el akarja választani a férjétől. Már engem, a vejét is feljelentett, testvéreit feljelentette többször. Sokakat nyíltan fenyeget, nincsen jóba senkivel maga körül. A két lányát is zaklatja, és idegesítő dolgokkal hívogatja, kikészíti.
Unokái a körmüket rágják és már gyerekként stresszelnek, idegesek.
Ha nincs orvosi segítség hova vezethet ez az állapot? Kényszerrel nem lehet ugye orvoshoz vinni? Ha megvalósul az egyik álma, hogy mást fizikailag bántalmaztat (megveret), csak akkor lehet majd kérni elmeorvos vizsgálatát? Ha nem ő az elkövető, csak a felbujtó, akkor azt sem?

| Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(júliusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Amiket leír, nagy valószínűséggel valami elmezavar vagy súlyos személyiségzavar tünetei. Ha mániás állapotról, felfokozott hangulati állapotról lenne csak szó, az egy néhány hét után általában magától is lecseng és követheti depressziós időszak. Természetesen vizsgálattal lehetne pontosan diagnosztizálni, és az is tipikus tünete a betegségnek, hogy aki benne van, nem elég kritikus, nem látja be hogy beteg. Létezik orvosi segítség, ez az állapot a pontos diagnózis után jól kezelhető, karban tartható, de ehhez pszichiátriai szakrendelésre kellene elmenni. Ha erre a beteg nem hajlandó, ezt érdemes valamelyik családtagnak megtenni, a területi szakrendelő orvosához fordulni és segítséget kérni. Valóban úgy van, hogy a törvény szerint senki nem kényszeríthető orvoshoz akarata ellenére, kivéve a veszélyeztető állapotokat, amikor saját magára nézve vagy a környezetére nézve veszélyes. Ezen kívül, pl akár a Gyámhatóság is beavatkozhat, ha az unokák felől közelítjük a beteget, ha károsan befolyásolja a fejlődésüket egy ilyen nagyszülő, illetve hosszabb procedúra, de elindítható a gondnokság alá helyezési folyamat/ hogy a fenyegetések, feljelentések és a család esetleges anyagi megkárosítása megelőzhetők legyenek / amikor az illető személy köteles alávetni magát elmeorvosi szakvizsgálatnak és betartani a javaslatban foglaltakat az esetleges gyógykezelésre, gondozásra.

Kapcsolódó cikkek a Pszichés problémák, elmebetegség rovatban olvashatók.

2020-05-21 17:05:42
| elmezavar, személyiségzavar, szabad akarat a gyógykezelésben, a család védelme
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop