Meddig tarthat a gyász?

Kérdés:  Egy kolléganőm miatt fordulok Önhöz. 2013 augusztusában elveszítette nagyon hirtelen a 21 éves lányát. Külföldön halt meg, hirtelen szívmegállás diagnózist tudattak a szülőkkel. Haza már csak a hamvai kerültek a lánynak.
Eltelt több mint egy év, de a kolléganőm gyásza azóta sem enyhült. Gyakran kap sírásrohamokat, szinte semmit nem alszik, türelmetlen, örökké körözik (ez azt jelenti, hogy zsebre tett kézzel körbe-körbe jár a munkahelyén, vagy kimegy, és az épületet járja körbe többször. Beszéd, akár mondat közben is feláll és egyszerűen otthagy.
25 kg-t fogyott, az arca már nem a régi, a keze remeg, nem akar részt venni a munkahelyi közösségi életben. Nem hajlandó semmilyen külső segítséget igénybe venni. Még laborvizsgálatra sem hajlandó elmenni. Időnként az az érzésem, hogy az alkoholhoz nyúlt.
Amit még tudni kell, hogy a hamvak otthon vannak, a lány szobája olyan, mint egy templom.
Mit tudunk tenni? Aggódom érte, de a rábízott emberekre is. Boltvezető, 12 emberért felel. Megköszönöm, ha tud tanácsot adni.
Egy aggódó kolléga!

gyász, halál, veszteségfeldolgozás. | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(októberi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Leírása alapján vélhetőleg valóban egy feldolgozatlan veszteség állhat a kolléganője viselkedése hátterében, ami a gyermek elvesztés okán sajnos nagyon is érthető. Valószínűnek tartom, hogy ha-ennyi idő után nem,-akkor-később sem fog magától rendeződni a helyzet, külső szakember segítsége indokolt lenne, a testi és a lelki tünetek okán is.-Amit jó szívvel egy kolléga megtehet, hogy kifejezi személyesen is aggodalmát az illető egyénnek, de nem erőltetheti, hogy kérjen segítséget. Amire viszont utalt, hogy vezetőként az illető esetleg más emberek munkájáért is felelős, drasztikusabb lépés esetleg az üzemorvost lehetne értesíteni, hogy vizsgálja meg az illetőt, alkalmas–e jelen állapotában a munkáját elvégezni és hogyan lehetne javítani az állapotán.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2014-10-19 06:14:06
| gyász, halál, veszteségfeldolgozás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop