Skizofréniás édesanya

Kérdés:  Édesanyám skizofréniás. Állítólag tini kora óta vannak tünetei, de soha nem kezelték. Én most 23 éves vagyok, én 10 évvel ezelőtt tapasztaltam az első rohamát.
Akkor kórházban volt, írtak fel neki gyógyszert, de nem váltotta ki őket. Azóta folyamatosan előjönnek a tünetei, változó gyakorisággal; valamikor pár havonta, az utóbbi években viszont féléves-éves gyakorisággal. Olyankor hetekig tart nála az "őrület".
Többször próbáltuk már meg rábeszélni édesapámmal, hogy menjen orvoshoz, de nem hallgat ránk. Egyáltalán nincs betegségtudata. Próbáltunk már orvost is hívni hozzá, de ő azon kívül nem tett/nem tudott semmit sem tenni, csak hogy kivizsgálásra küldje.
Most is éppen rosszul van, de ez a mostani, már egy hónapja tart. Már nagyon nehezen viseljük, mert mindig eléggé kiborul. Éjszakánként nem alszik, minket sem hagy. Mindenféle dolgot kitalál, szörnyű hallgatni. Erőszakosan viselkedik, többször előfordult már, hogy köszvényes apukámat bántotta.
Kérem, doktornő, adjon valamilyen tanácsot, mit tudnánk tenni? Attól félek, hogy már a mi idegrendszerünket is teljesen tönkreteszi.

skizofrénia, kezelés a beteg akarata ellenére | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(júniusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Érdemes lenne személyesen elmenniük a területi pszichiátriai gondozóba és ott kérni segítséget, tanácsot. Általában az a hozzáállás, hogy a veszélyeztető állapotot kivéve akarata ellenére nem kényszerítheti senki sem a beteget kezelésre, de a szakrendelő pszichiáterének az eset részletesebb megismerésével lehetnek ötletei, javaslatai.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Skizofrénia és paranoia rovatban olvashatók.

2016-06-24 15:14:13
| skizofrénia, kezelés a beteg akarata ellenére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop