Unoka gondolatai a halálról

Kérdés:  7 éves fiúunokám tőlem 240 km-re lakik. Havonta találkozunk. Az utóbbi időben mindig sír az elválásnál, ami gondolom természetes, de a legutolsó találkozásunk után este elkezdett sírni, és amikor a szülei megkérdezték tőle, hogy mi a baj azt felelte, hogy őt mostanában foglalkoztatja a meghalás gondolata és azért sír, mert egyszer meg fogunk halni.
Normális ez egy gyereknél? Hogyan mondjam el neki, hogy ezen ő még ne töprengjen. Szerencsére még az ő életében nem is volt haláleset a hozzátartozók vagy az ismerősök körében.

| Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(júniusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Az ember -akár felnőtt akár gyerek- legerősebb félelmei a halálfélelem, az elválástól való félelem, a sötéttől való félelem. Elválásuk után unokájánál ez valószínűleg mind kombinálódott. 5-6 éves kor után élettani jelenség hogy a gyermekben tudatosodik az élet végességének, a hozzátartozók lehetséges elvesztésének,-a halálnak gondolata, akár látott halálesetet, akár nem. Ha kérdez, egyszerűen, félelemkeltés nélkül kell neki válaszolni. Érdemes a családtagoknak tájékozódni a szakirodalomban erről a kérdésről. Elhallgatással, eltereléssel csak növekedhet a gyermekben a félelem. Ha a gyermek szorongásra hajlamos, vagy a családban szorongásos a légkör, érdemes pszichológussal is beszélni, először a felnőtteknek utána esetleg a gyermeknek is.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Gyermeknevelés rovatban olvashatók.
MIME: gyermeknevelés, gondolatok a halálról, halálfélelem

2016-06-24 15:14:13
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop