Gyomortájék fájdalma
Kérdés: 35 éves férfi vagyok. 2011. január 1-én kezdődtek panaszaim, egy "jól sikerült" karácsonyi időszak után, nehéz ételek, fűszerek, alkohol - mindez nagymennyiségben. Az év első napján enyhe szúró, de inkább csiklandozó érzést tapasztaltam a jobb bordaív alatt, ez a következő napokban el eltűnt és visszajött. Igyekeztem kíméletes diétát követni nem sok javulással.
Január 14-én sikerült valószínűleg rosszul hőkezelt feketekagylót ennem, később hasonlóan alulfőtt (véres) csirkemájat. Itt kezdődött az igazi pokol. Aznap egész éjjel vízszerű széklet és görcsös epe-hányás egész reggelig, most a bal oldali bordaív alatti fájdalommal. Másnap pihenés, csak vízivás, kitartó vízszerű széklettel. A fájdalom a gyomorközépre mozdult és ott is maradt, csak tapintásra érzékeny, de már közvetlen a bőr alatt a felső két hasizom közötti résben. Azóta csak főtt burgonya, ami értetlenül sokáig marad a gyomorban.
Mi lehet a baj, mi segíthet? Mennyi ennek az átfutása?
Előre is köszönöm!
gyomor fájdalom, fertőzés |
Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(januári) InforMed
| Boncz, Á.
Válasz: A gyomor-bél rendszer túlterhelése, fertőzése a nyálkahártyát betegíti meg. Ilyenkor romlik a felszívódás, nagy mennyiségű folyadékot veszít a szervezet. Ezek összességükben okozzák a rossz közérzetet. A nyálkahártya regenerációt segíti a könnyen emészthető, zsírszegény ételekből álló diéta. Az elvesztett folyadékot és elektrolitokat pótolva a közérzet javul. Gyógyszertárban kapható erre speciális összetételű gyógyszer.
A betegség lefolyása a súlyosságtól függ. A nem kellően hőkezelt csirkemáj fogyasztása Szalmonella fertőzést is okozhatott, amelyet a székletből tenyésztéssel lehet kimutatni.
2011-02-04 20:39:04
A betegség lefolyása a súlyosságtól függ. A nem kellően hőkezelt csirkemáj fogyasztása Szalmonella fertőzést is okozhatott, amelyet a székletből tenyésztéssel lehet kimutatni.
Kapcsolódó cikkek A gyomor-bél rendszer fertőzései rovatban olvashatók.
| gyomor fájdalom, fertőzés