Inzulinóma gyanú

Kérdés:  36 éves nő vagyok. A panaszaim 4 éve kezdődtek. Háromhavonta egy hirtelen rosszullét tört rám, remegés, gyengeség, verejtékezés és ájulás közeli élmény formájában. Ha nem ültem volna le azonnal, valószínű összeesem. Nem veszítettem el az eszméletemet egy alkalommal sem, de a világ elsötétedett ilyenkor.
Aztán az utóbbi évben lassabban kialakuló rosszullétek is megjelentek. Nyár végén volt egy 2 hetes periódus, mikor heti több alkalommal is. Ilyenkor szintén gyengeség, remegés, zavartság, rossz közérzet jelentkezett. Étkezésre javult az állapotom.
A rosszulléteim soha nem éhgyomorra, mindig étkezés után 3-4 órával jelentkeztek. Egy alkalommal mód volt vérnyomás- és vércukorszint-mérésre. A cukor 3,8 volt, a vérnyomásom 85/nem tudom mennyi. De mindig nagyon alacsony. A normális értéket soha nem éri el.
Kardiológián jártam, ott nem találtak semmi eltérést, ami a rosszulléteimet okozhatná. 168 cm/60 kg vagyok. Alkoholt, édességeket nagyon ritkán fogyasztok és nem kapcsolódtak a rosszulléteimhez.
Háziorvosom laborvizsgálatokra küldött. Minden eredményem tökéletes lett, egy kis vérszegénységet leszámítva. Az éhgyomri vércukrom az elmúlt években és idén is megfelelő, legutóbb 5,8 volt. Cukorterheléses-vizsgálat eredményei: éhgyomri: 5,3 120 perc: 3,7 (érdekes, hogy ezúttal nem voltam rosszul, míg a korábbi 3,8-as otthon mért eredménynél igen).
Majd endokrinológus szakorvos utalt laborvizsgálatokra. Pajzsmirigy eredményeim tökéletesek lettek. Kortizol érték: 30,60 ug/dL 844,3 nmol/l Cukorértékek: 0p 4,8 60p 6,2 120p 5,0 inzulin: 0p 6,62 60p 91,22 120p 51,58.
Az orvos 72 órás éheztetéses vizsgálatot javasolt az inzulinóma kizárására vagy megerősítésére.
Hasi-ultrahangvizsgálaton januárban voltam utoljára, mindent rendben találtak. Enyhe reflux betegségem van. Évekig Refluxont szedtem, de egy éve gyógyszermentes vagyok. Rendszeresen szedett gyógyszer: fogamzásgátló.
Mivel lehetne kiváltani ezt a vizsgálatot, mert pánikbeteg vagyok és fóbiásan félek a kórházaktól, elképzelni sem tudom, hogy ott töltsek 2 éjszakát, továbbá a rengeteg vérvételtől is tartok, nagyon rosszul viselem, és a vénáim is picik, rendszeresen végzem hetekig tartó fájdalommal és kék zöld foltokkal a karomon.
Ha mégis beigazolódna az inzulinóma diagnózisa, mi történik, ha nem vetem alá magam a műtétnek? Mi a következménye? Szóba jöhet más ok is, ami a tüneteimet magyarázza? Okozhatja pszichés ok a magas inzulinszinteket?
Előre is köszönöm a választ!

szorongás, stressz, rosszullét | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2014 ;19(októberi)   InforMed | Boncz, Á.
Válasz:  Az inzulinoma igazolására az éhezési próba az elfogadott funkcionális teszt, amit csak kórházi körülmények között lehet elvégezni. Ezt követi a hasnyálmirigy CT-vizsgálata, ha megalapozott a gyanú. A vércukor- és inzulinértékei alapján nem lehet egyértelmű diagnózist mondani, tovább kellene vizsgálni.
Arra nem gondolt, hogy a pánikbetegsége okozta a rosszulléteit?

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2014-10-24 06:38:04
| szorongás, stressz, rosszullét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop