Várandós GDM-es Crohn beteg inzulinkezelése

Kérdés:  30 hetes Crohn beteg kismama vagyok. A 25. héten végzett terheléses vércukorvizsgálat emelkedett éhomi vércukorszintet mutatott (6,3), a terhelés után (75 g cukros víz) 6,2 lett az érték. A nőgyógyász diétát javasolt, napi 180 g szénhidrátot fogyasztok azóta.
Sajnos Crohn betegségem miatt a teljes kiőrlésű és barna pékárukat nem tudom fogyasztani, görcsöket okoznak. Diabetológushoz nem küldtek, így az internetről szerzett információk alapján diétázom (napi 5-szöri étkezés, 180 g ch/nap). Beszereztem vércukormérőt, de csak az éhomi értékeket ellenőriztem, mivel azt mondták a terheléses értékek jók.
A héten a gasztroenterológus újabb vércukorvizsgálatot végzett, amelynek eredményeképpen a 30 g ch-ot tartalmazó reggeli utáni 1 órás vércukrom 9, a másfélórás 8,4, a kétórás pedig 6,1 lett. Az éhgyomri 5,3 volt. Vacsora után (fehér zsemle) 1 órával 7,2; 1,5 órával 7,4; és két órával 8,2 lett a vércukrom. Kicsit több mint 3 órával 5,8 (ezek már itthoni vércukormérővel mért értékek).
A gasztroenterológus dietetikushoz küldött, aki szerint jól csinálom a diétát, és nincs szükség más beavatkozásra, a gasztroenterológus azonban inzulint javasolt ezekre az értékekre.
Ön mit javasol? Ezek az értékek beleférnek a normális ingadozásba, vagy valóban szükséges az inzulin? Mi lehet az oka annak, hogy a vacsora utáni értékek emelkedő tendenciát mutatnak? Mikor kell mérni a vércukrot (a dietetikus másfél, a gasztroenterológus 1 órát mondott)? 7 feletti érték esetén valóban szükséges az inzulin?
Elnézést, ha hosszú voltam, de nagyon aggódom a babám egészségéért! Ön szerint a fenti ingadozások okozhattak kárt a magzatban?
Köszönettel!

terhességi cukorbetegség | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2015 ;20(márciusi)   InforMed | Boncz, Á.
Válasz:  Terhességi cukorbetegségben az étkezés után 2 órával mért vércukornak 7 alatt kell lennie. Ezt célszerű nemcsak otthon, hanem esetenként vénás vérből a laborban is megnézetni. Ha azt tapasztalja, hogy rendszeresen 7 fölötti az étkezés után 1 órával mért értéke, valóban az inzulin adása a megoldás.
Az étrend összeállításánál sokat segít, ha feljegyzi, melyek azok a táplálékok, amik 7 fölé emelik a cukrát. Egyénileg kell kititrálni, miből mennyit fogyaszthat. Valószínű a fehérzsemléből csak 3/4 mennyiség fér bele az Ön étrendjébe, de ugyanígy az egyéb szénhidráttartalmú ételek mennyiségét is meg tudja tanulni.
Célszerűnek tartom, ha felkeres olyan diabétesz gondozót, ahol kismamákkal is foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkek a Terhességi szövődmények rovatban olvashatók.

2015-03-18 06:31:54
| terhességi cukorbetegség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop