Végstádiumú vesebeteg

Kérdés:  Végstádiumú vesebeteg vagyok. Rengeteg mindent találok a neten, arról, hogy a vesebetegek mit ne egyenek és, hogy miből mennyit vihetnek be a szervezetbe.
Sajnos azt, hogy egy szelet húsban (stb.) milyen anyagok és mennyi van, azt én nem tudom megállapítani. Ezért rettentően nehéz a táplálkozás.
De konkrétan nem találok sehol olyant, hogy egy vesebeteg ezt egye pl. egy heti étrend, konkrét ételekkel és mennyiségekkel.
Pedig nagyon jó lenne!
Köszönöm! (Harkány)

diéta, kímélő étrend | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2015 ;20(szeptemberi)   InforMed | Boncz, Á.
Válasz:  A művese osztályok legtöbbje alkalmaz dietetikust, személyre szabott étrendet velük érdemes megbeszélni. Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy mi volt az alapbetegség, ami a vesebetegséghez vezetett (cukorbetegség, immuneredet, gyulladás, stb.).
Amennyiben ez kevésbé járható, a kalóriatáblázatok nyújtanak segítséget. Az interneten olyat kell keresni, ahol feltüntetik az ételek fehérjetartalmát is. Innentől a többi már csak számolás kérdése: az elkészíteni szánt húst le kell mérni, ki kell számolni, hogy a táblázatban a 10 dkg (100 g)-hoz képest mennyi fehérjét tartalmaz. A sütés-főzés a fehérje mennyiségét nem befolyásolja. Ugyanígy valamennyi ételféleségnek a fehérjetartalmát meg tudja nézni, és ha ezeket egész nap vezeti, a nap végére látni fogja, megfelelő-e az elfogyasztott mennyiség.
Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2015-10-03 20:43:46
| diéta, kímélő étrend
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop