Csámpás láb és a sport

Kérdés:  Kislányom 8 éves, befelé dől a bokája, csámpás a lábfeje, térdei összeérnek. Jártunk ortopédián többször (legutóbb 2 éve), ahol lábtornát javasoltak és szupinációs betétet. Kislányom bekerült egy öttusacsapatba, ahol jelenleg kéttusázik. Az úszás jól megy. A futás nem igazán. Élvezi, de hosszútávon leghátul kullog (görnyedten vonszolja magát). Én úgy látom, hogy vállait felhúzza, térdeit túlságosan behajlítva igyekszik a többiek után. Régebben ez előfordult rollerezés és biciklizés közben is, hogy vállait felhúzva igyekezett, ha rászóltam, kihúzta magát.
Kérdésemre, hogy szerinte mi a baj a futásnál, miért van ennyire lemaradva, azt válaszolta, hogy fáj a bokája, de ez idáig sosem említette ezt.
Nagyon szeretne a csapatba maradni, de én úgy látom, hogy a futás annyira lehúzza (minden igyekezete ellenére), hogy ez nem fog menni.
Ártalmas lehet neki a futás (csámpás lábfej, befelé dőlő boka)? Jól gondolom, hogy emiatt nem képes jobb teljesítményre? Az úszás az jó hatással van ránézve? Mi az a sport, ami előnyére válhat, ill. nem akadályozza állapota ebben?
Köszönettel!

lúdtalp, bokasüllyedés, lúdtalp | Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2014 ;19(októberi)   InforMed | Farkas, J.
Válasz:  Sem a csámpás láb, sem a befelé dőlő boka nem akadálya a futásnak, és bár a nagymértékű lúdtalpasság nehezítheti az előbbre jutást, ugyanakkor a futás hosszabb távon javítja a láb állapotát. 8 évesen még ne adják fel, különösen, ha a kislány is szeretne a csapatban maradni.
Elmondása alapján úgy vélem, ez nem egészségügyi probléma, csak technikai gondjai vannak a gyereknek, ami miatt beszéljen az edzővel, hátha tud segíteni. Ha az edző is úgy látja, hogy reménytelen, akkor tényleg keressenek egy másik sportágat.

Kapcsolódó cikkek a Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2014-10-24 06:44:26
| lúdtalp, bokasüllyedés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop