Gyermekkori gerincferdülés vs. Kosárlabda edzés

Kérdés:  Kislányomnak (8 éves) enyhe gerincferdülése van (nem fáj neki), gyógytornát (II/A) javasoltak, amire jár is, has- és hátizom gyakorlatokat végez.
Az iskolában van kosárlabdaedzés, amire nagyon szeretne járni, de sok futással jár a bemelegítés. Járhatna, nem ártana neki? A tartós futás és tartós ugrálás nem javasolt, de ez nem tudom konkrétan, hogy erre vonatkozik-e, vagy ez annyira még nem tartós futás, ami az edzésen lenne?
A leletén ez áll: "Fiatalkori idiopathiás gerincferdülés. Status: Vékony testalkat. Lecsapott vállak. A gerinc fiz. görbületei fokozódtak. A háti szakaszon enyhén balra convex scoliosis figyelhető meg, előrehajláskor bordapúp nincs. A bal lapocka magasabb állású. Mellkas balra tolt túlsúllyal aszimetrikus. Gerincmozgások teljesek. Mozgások fájdalmatlanok. Keringés, beidegzés rendezett.
Javasolt: gyógytestnevelés megkezdése (II/A). Hát- és hasizomerősítő gyakorlatok. Kerülendőek a tartós futással, ugrálással járó gyakorlatok végzése."
A köv. papírján már az volt, hogy bordapúp észlelhető előrehajláskor.
Fájni amúgy nem fáj egyáltalán neki semmi!
Ön szerint ártana neki a kosárlabdaedzés?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

gerincferdülés | Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2014 ;19(októberi)   InforMed | Farkas, J.
Válasz:  Tudatnom kell Önnel, hogy a gerincferdülés gyermekkorban nem fáj. Panaszt rendszerint csak felnőttkorban okoz, a gyermekkorban eldeformálódott gerinc korai kopása következtében.
Ön írja, hogy a gyereknek a tartós futás nem javasolt. Egy kosárlabda edzés általában 1,5 órás. Mit gondol, ebből a gyerekek mennyi időt töltenek ácsorgással, és mennyit futva, ugrálva?
Próbálja meg nem "kimazsolázni" az orvosi előírást!

Kapcsolódó cikkek a Váz- és izomrendszer betegségei rovatban olvashatók.

2014-10-24 06:44:27
| gerincferdülés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop