Ínysorvadás, fogkő eltávolítása, fogpótlás

Kérdés: Teljesen el vagyok keseredve! Másodfokú ínysorvadásom van, 34 éves vagyok csak. Az anyukámnak volt ugyanilyen problémája 30 felett. Lehet ezt örökölni? Alul kihúztak 4 fogam, ami egy kicsit mozgott és hidat csináltattam oda. Azóta még gyakrabban begyullad, tasakos.
Ön mit tanácsolna, mit csináljak a folyamat lassításához, illetve mennyire tudnám és mivel? A fogkövet soha nem szedte le az orvos. Olvastam a rovatában, hogy gyakran kell leszedetni.
Idővel az összes fogam el fogom veszíteni? Ha igen, akkor csak kivehető protézist tudnék csináltatni? Ha igen, ez árban ugyanannyiba kerülne, mint egy híd?
Várom a kedves válaszát!

fogínygyulladás, ínysorvadás | Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2009 ;14(májusi)   InforMed | Kiss, E.
Az elvesztett fogak pótlása (remélhetőleg minél később kerül rá sor) elvileg implantátumra rögzített fogpótlással is kivitelezhető lehet, ez a rögzítettnél jóval drágább.
Az egyszerű kivehető fogpótlás a hídnál olcsóbb is lehet, de csak, ha már nincsenek saját fogak. Köztes megoldás, ha koronához, hídhoz kapcsolódó kivehető pótlás készül, amikor még vannak saját fogak.
Nagyon fontos lenne, hogy parodontológiával (fogágybetegségekkel) foglalkozó specialistához forduljon. Az országban minden orvosi egyetem fogászati klinikáján dolgozik parodontológus. Az ő irányításával megtanulhatja azt a fajta fogtisztítást, amely lassíthatja a fogágybetegség előrehaladását, és amíg ezt a technikát tökéletesen el nem sajátítja, akár 2 heti rendszerességgel is szükség lehet a fogkő eltávolítására. Ez a leghatékonyabb módja az öröklődő betegség lassításának, de léteznek műtéti megoldások, átmenetileg gyógyszeres terápia is, és a táplálkozás, életmód is befolyásolja a betegséget. (Sok, vitamindús, friss zöldség, gyümölcs fogyasztása, dohányzás és stressz kerülése általánosan érvényes.) Szerezzen be valamilyen antibakteriális szájöblítőt is (Corsodyl/Curasept/Chlorhexamed vagy a Listerine erre a legalkalmasabb). Ha elég kitartó, türelmes, és mindent hajlandó megtenni (beleértve az állapot javulása után rendszeres kb. félévenkénti fogkőtisztításra, illetve kontrollra járást), fogait még sokáig megőrizheti.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2009-06-18 20:11:53
| fogínygyulladás, ínysorvadás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop