Gyökérkezelés

Kérdés:  Kedden a nagyon szuvas fogamat gyógykezelték és lezárták. Minden nap erősebben fájt, lüktetett, éjjel is. A fájdalom a fülemre is hatott, a fél arcom égett, fájt.
Szombaton kivették a tömést és nyitva maradt, valamint kaptam antibiotikumot. Orvosom szerint még több napot kellett volna kibírnom ezzel a fájdalommal. Cataflam is csak pár órára vette ki. SLE-beteg vagyok. Most már nem fáj, csak egy picit érzékeny az egyik oldala.
Éreztem, az orvosom nem értette, miért nem bírtam a további fájdalmat. Ön szerint ilyen esetben meddig lehet a fájdalmat még bírni? Van értelme?
Köszönettel!

gyökérkezelés, fogtömés, fogszuvasodás | Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2014 ;19(novemberi)   InforMed | Jáky, L.
Válasz:  A gyökérkezelés célja, hogy a fog gyökércsatornáját baktériummentessé tegyük, majd a gyökértöméssel mechanikusan megakadályozzuk egy későbbi befertőződés kialakulását.
Ha a baktériumok miatt már a gyökérkezelés előtt, vagy közvetlen azután a gyökércsúcson túl is kialakul egy gyulladás, a gyulladás okozta vérbőség, túlnyomás, erős, feszítő fájdalmat okoz. A gyulladás lefolyása függ a fertőzés nagyságától, és az immunrendszer reakciójától. Az a tapasztalat, hogy egy fertőtlenítőszeres lezárást követően, általában 3-4 nap alatt fordul meg a folyamat, és válik a fog lassan panaszmentessé. Egyrészt ezért várt volna még a kolléga a kibontással.
Másrészről a gyökértömések hosszú távú sikerét jelentősen befolyásolja a gyökércsatorna fertőzöttségének mértéke, és a betelepült baktériumok típusa. A nyitva kezelés ugyan leengedi a gyulladás okozta túlnyomást, de a szájból olyan baktérium törzsek is bekerülnek, melyek lényegesen megnövelik a későbbi szövődmények kockázatát.
A fentiek miatt a saját praxisomban azt szoktam javasolni, hogy amíg a fog erős fájdalomcsillapítás mellett még elviselhető fájdalmat okoz, addig érdemes bírni, várni. Ha viszont dagad a terület, vagy annyira fáj, hogy még a nyelvvel érintés is elviselhetetlenül fáj, akkor antibiotikum védelem mellett át kell a fogat tisztítani, kiengedni a túlnyomást, de lehetőség szerint érdemes azonnal újból lezárni.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2014-11-16 05:29:30
| gyökérkezelés, fogtömés, fogszuvasodás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop