Hurut

Kérdés:  2 éves múlt a kisfiam és tavaly tél óta rendszeres nála az elhúzódó hurutos köhögés. Tavaly télen háromszor előfordult, hogy éjszaka befulladt, ugató köhögése volt, erre kaptunk kúpot, ha máskor is előfordulna.
Sajnos azt tapasztalom, hogy ha elkezdődik egy megfázás nála, akkor kruppos éjszakai köhögéssel indul. A háziorvosunk köptetőt szokott javasolni, de már sokszor és gyakran hosszú ideig kap köptetőt úgy érzem. A megfázásos állapot kezdeténél sokat szörcsög, lehet hallani a váladékot a légzésénél és nem bírja felköhögni.
Vásároltunk egy inhalátort és Salvus vízzel szoktam nála használni, ha úgy látom, nehézkessé válik a légzése. Ez enyhíteni szokta a tüneteket.
Mit lehetne tenni, hogy a telet ne kelljen végigaggódnom az esetleges befulladása miatt és, hogy ne kelljen állandóan köptetőt adni?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel!

nátha, köhögés, krup, croup | Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2014 ;19(októberi)   InforMed | Kaszó, B.
Válasz:  A krup a gége vírus okozta fertőzése. Megelőzni nem igazán lehet. Az őszi-téli hónapokban el kell kerülni a zsúfolt helyeket, ahol a gyermek nagy eséllyel el tudja kapni a fertőzést. Ha elkezdődik a nátha, a Salvus inhalálás jótékony hatású. Ki kell egészíteni nyálkahártya-lohasztó orrspray használatával és az arc infralámpázásával. Krup esetén jót tesz még a hideg levegő. Nehézlégzés esetén gyulladáscsökkentő szteroid kúpot kell adni.

Kapcsolódó cikkek a Nátha rovatban olvashatók.

2014-10-16 07:16:36
| nátha, köhögés, krup, croup
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop