Spontán légmell

Kérdés:  Páromnak (30 éves férfi) kb. 2 éve mellkasi fájdalmai vannak. Mint később kiderült, mellhártyagyulladása volt. Adtak rá gyógyszert, el is múlt rendesen, nem volt semmi gond (a felírt gyógyszereken kívül még mi kerestünk utána gyógyszereknek, amik esetleg jók lehetnek, és azokat szedte).
Aztán pár hónappal később a mellkasi fájdalom visszajött, és nem csak egyszer, hanem már egyre több alkalommal, és már annyira fájt neki, hogy menni nem bírt, nem tudott kiegyenesedni. Olyan érzése volt belül, mintha bugyogott volna benne valami, és én is hallottam, hogy bugyog a tüdeje.
Visszamentünk az orvoshoz, ahol persze nem hallottak semmit, tüdőgyógyász főorvos asszonynál is voltunk, mindenki őt dicsérte. Megvizsgálta, majd azzal zárta a vizsgálatot, hogy ő nem hall semmit, biztos bemeséli a betegséget, és hogy pszichológushoz kellene mennie, nem fáj neki ott semmi.
Elküldte EKG-ra, hogy a szíve is lehet, lehet, hogy azt érzi. Hát nem a szívével volt a gond. Már majdnem minket nevettek ki, hogy minek megyünk hozzájuk, mikor semmi baja nincs. Röntgenen egyszer volt, ahol nem láttak semmit.
Idén tavasszal elmentünk egy szintén tüdőgyógyász magánorvoshoz, aki szerencsére elküldte egy normális vizsgálatra, CT-re, ahol kimutatták, hogy spontán légmelle van. Telefonáltak nekünk 1 héttel később, mikor a lelet elkészült, hogy menjen be azonnal, légmelle van, és hogy műteni kell. Csináltak még egy CT-vizsgálatot, ahol a korábban látott folt eltűnt, még az orvosok is néztek csak értetlenül, hogy ilyet még nem láttak.
Azt mondták, hogy ezzel jelenleg nem tudnak mit csinálni, mivel a folt már nincs ott, így nincs is mit megműteni, majd ha kiújul ismét a légmell, akkor a sürgősségire kell menni, ahol megint CT és műtét.
Azt is mondták, hogy ez magától elmúlik, felszívódik, csak pihenni kell, fizikai munkát kerülni kell.
Na, már most ennek kb. 1-1,5 hónapja, ez idő alatt jó párszor visszajött, de pár napon belül el is múlt. Az a baj, hogy mire bemegyünk a sürgősségire, a CT-n már nem látnak semmit.
Tudna valamilyen tanácsot adni, hogy hova tudnánk még menni, egyéb kivizsgálás, vagy esetleg gyógymód, mert mi már elég tanácstalanok vagyunk. Pláne, hogy a háziorvost és egyéb más kórházi orvost sem érdekli, hogy mi baja a betegnek, csak akkor tesznek valamit, ha fizetünk elég sok pénzt.
Válaszát előre is köszönöm!

légmell, pneumothorax, ptx, spontán légmell | Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2016 ;21(augusztusi)   InforMed | Kaszó, B.
Válasz:  Sajnos én is csak azt tudom javasolni, hogy akkor kellene vizsgálatot végeztetni, amikor a tünet jelentkezik. A légmell sokszor magától elmúlik és ilyen esetben nincs teendő.

Kapcsolódó cikkek a Mellhártyagyulladás, légmell rovatban olvashatók.

2016-08-27 01:03:07
| légmell, pneumothorax, ptx, spontán légmell
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop