Mi lehet a probléma?

Kérdés:  Panaszaim körülbelül 1-1,5 éve kezdődtek a szájüregemben. 29 éves, minden káros szenvedélytől mentes nő vagyok. Fogorvosi szűrésre félévente-évente járok. Először a nyelvem bal szélén vettem észre egy piros foltot, amely néha égő érzéssel párosult.
Jártam vele háziorvosnál, fogorvosnál, szájsebésznél és fül-orr-gégésznél is. Nem találták kórosnak, és a pirosság, ahogy jött, úgy el is múlt néhány hét alatt, az égő érzés néha-néha még most is jelen van, elváltozás azonban nem látható a nyelvemen.
Ezek után a szájpadlásomon jött ki egy duzzanat, ami a mai napig megvan, nem nő, nem fáj, néha talán még kisebb is. A fül-orr-gégész szerint ez egy eltömődött nyálcsatorna, amivel csak akkor kell foglalkoznom, ha növekedni kezd.
A nyelvem alatt is a nyálmirigyekben érzek kemény csomócskákat. A fogorvosom végigtapogatta a nyelv alatti részeket, nem találta kórosnak, teljesen normális képet mutatott ránézésre is.
Szintén a nyelvem alatt néha-néha egy két percre apró buborékszerűség jön ki hol a nyálmirigyen, hol körülötte, de néhány percen belül el is tűnik. Ezt mi okozhatja?
Csatoltan küldök egy képet is, amin ez a hólyagszerűség is épp jelen van, illetve Ön szerint nem kóros-e így ránézésre?
Sajnos nagyon félek a betegségektől, emiatt pszichiáterhez is járok. A minap elmentem a háziorvosomhoz, ahol elmondtam a problémát, hogy 1 éve abban a szörnyű hitben élek, hogy szájüregi daganatom van. A háziorvos is megvizsgált, megdicsért a rendben tartott fogaim miatt, és azt mondta, hogy ha 1 éve kezeletlen daganat lenne a számban, nem nagyon tudnánk már beszélgetni sem. Színbeli elváltozás, sebek nincsenek a számban.
Csináltunk egy teljes vérképet, és tumor-marker vizsgálatokat is készített a megnyugtatásomra. A vérkép jól sikerült, minden értékem határon belüli, a tumor-markerek is negatívak lettek.
Engem viszont nem nyugtatott meg a vizsgálat, mivel nekem azt mondta a doktornő, hogy a szájüregre is tud vizsgálatot készíteni, de a laboreredményen feltüntetett honlapon utána járva szerintem nem ezekre irányultak a vizsgálatok, amelyek a következők voltak:
CEA: 0,40 <4,70
Cancer antigén 19-9: 4,31 <27.00
Cancer antigén: 72-4: 1,13 <6,70
Cancer antigén: 125: 13,64 <35
Cancer antigén 15-3: 14,75 <25
Alfa -fötoprotein: 1,56 <7
Ön szerint ezek az értékek mutatnának eltérést szájüregi daganat esetén? Mivel olyan érzésem van, hogy már nem vesznek nagyon komolyan az orvosok a hipochondriám miatt, nézessem meg más szakorvossal, vagy nyugodjak meg és fogadjam el, hogy egészséges vagyok? Az eltömődött nyálcsatornával van teendőm, ha nem okoz problémát (fájdalom, növekedés)?
Elnézését kérem, hogy ennyire hosszúra sikerült levelem.
Válaszát előre is köszönöm!

szájápolás, nyálmirigy | Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2016 ;21(áprilisi)   InforMed | Kiss, E.
Válasz:  Sajnos a kép nem érkezett meg hozzám, de pontos leírása alapján a nyálmirigyből kibuggyanó nyálról lehet szó. A tumor-marker értékei rendben vannak, daganat esetén ezekben már eltérés lenne.
Megértem, hogy aggódik az egészsége miatt, de az Ön által elmondottak alapján az Ön esetében nem magas a szájüregi daganatok rizikója, ezért a félévenkénti-évenkénti fogászati ellenőrzésen felül nem látom indokoltnak a további vizsgálatokat. Ha az eltömődött nyálmirigy kivezetőcső nem növekszik, és nem fáj, nem szükséges annak műtéti eltávolítása.
Ugyanez érvényes a szájüregben időnként megjelenő kisebb sérülésekre és egyéb jelenségekre is: ha ezek mérete, felszíne változik, vérzik, kisebesedik, és néhány héten belül nem javul, akkor érdemes orvosnak megmutatni.

Kapcsolódó cikkek a Szájápolás, fogszabályozás rovatban olvashatók.

2016-05-24 00:12:32
| szájápolás, nyálmirigy
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop