Véres vizelet

Kérdés:  27 éves férfi vagyok. Pénteken a reggeli, majd az azt követő vizelet színe erősen sárgásbarnás volt. Kevés folyadékbevitelre gyanakodtam, így sokkal többet ittam, aminek hatására normalizálódott a vizelet színe.
Azonban vasárnap egy nagyon apró alvadt vércsepp is megjelent a vizeletben, majd hétfőn két alkalommal is ismét nagyon apró alvadt vércseppek jelentek meg, így még hétfő este felkerestem a háziorvosom.
Azonnal elvégeztek egy vizeletvizsgálatot, ami a maximális 3 helyett 343 vörösvérsejtet mutatott, így másnap (kedden) urológiai szakrendelésre mentem.
Ott ultrahangos vesevizsgálat, prosztatavizsgálat is megtörtént, illetve ismételt vizeletvizsgálat (260 vörösvérsejttel). A diagnózis szerint gyulladt állapotban van a prosztatám, a vesék az ultrahang alapján rendben voltak. Mivel semmilyen más tünetem/panaszom nincs (talán nagyon enyhének mondható csípő érzés vizeléskor) három gyógyszert írt fel az orvos:
- Aflamin (gyulladáscsökkentőnek)
- Savulin (baktériumok ellen)
- Diflucan (gombás fertőzés ellen)
A gyógyszereket kedd óta szedem is, jövő hét kedden kell, kontrollra visszamenjek (kedd reggel adtam le bakteriális tenyésztésre is vizeletet, annak addigra biztosan meglesz az eredménye is).
Kedden délután/este azonban már több és nagyobb darab alvadt vércsepp is rendszeresen megjelent a vizeletben, illetve rózsaszín színűvé vált. (Hozzáteszem a vizsgálatok/hosszú várakozási idő miatt kedden egész délelőtt alig fogyasztottam folyadékot.)
Szerdán (talán mert a folyadékbevitel ismét nagy mennyiségű volt?) már "csak" sárgás volt a vizelet színe, csak este jelent meg egy kicsi alvadt vércsepp.
Ma (csütörtök) azonban ismét barnás (reggeli első), majd rózsaszín színű vizeletem volt, kétszer apró alvadt vércseppel. Azóta ismét rendkívül sok folyadékot iszom, így a vizelet színe is halványul.
A fentiek alapján mind mennyiségben, mind időben mennyire természetes, hogy még mindig található vér a vizeletemben? Indokolt a sürgős vizsgálat vagy a keddi kontroll teljesen megfelelő, addig a rózsaszínes, alvadt vércsepp elfogadható? A fentiek alapján mi lehet a bajom?
Pár éve gyakori vizelési inger, enyhén csípő érzés vizeléskor panaszokkal már jártam urológusnál, akkor (bár baktériumot a teszt nem mutatott ki) antibiotikumot kaptam.
Barátnőm az elmúlt fél évben 3-4 alkalommal is felfázásszerű tüneteket észlelet, azonban sem nőgyógyászati, sem vizeletvizsgálat nem talált magyarázatot, csak 1x-1x enyhe gyulladást.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel!

prosztata gyulladás, vizeletben vér | Az Orvos válaszol - Dr. Koncz Pál 2015 ;20(májusi)   InforMed | Koncz, P.
Válasz:  Ha gyulladás áll fenn, azt ki kell kezelni, majd bele kell nézni a hólyagba. A vérzés okát tisztázni kell, röntgen is szükséges. Ezek akkor is kellenek, ha a vérzés időközben lecseng.

Kapcsolódó cikkek a Prosztatagyulladás rovatban olvashatók.

2015-05-28 20:09:39
| prosztata gyulladás, vizeletben vér
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop