Mononukleózis - Hordozó/elkapó

Kérdés:  21 éves lány vagyok, kiderült, hogy mononukleózisom van. 1 hónapja csókolóztam az egyik munkatársammal (7 hónapja mással nem volt kontaktusom testileg), akkor nagy az esély rá, hogy tőle kaptam el? Ha igen, akkor ő egy hordozó? Csak Ő maga sem tud róla? Ha nem tud róla, akkor az is lehetséges, hogy még nem volt beteg, de attól még hordozza? Most én is hordozóvá váltam? Ha igen, akkor, ha meggyógyulok, utána minden leendő kapcsolatomban a páromat meg fogom fertőzni? Már félek a csókolózástól. Ha meggyógyulok, és akitől valószínűleg elkaptam újra csókolóznánk, mi történne? Újra beteg lennék?
2 hete vagyok beteg, eleinte antibiotikummal tömtek - miszerint tüszős mandulagyulladásom van. Ezzel ugye csak rosszabbodott, jöttek a kiütések stb., de a doktornőm azt mondta, hogyha a torkomról elmúlnak ezek a fehér gennyek és a mandulám is lelohad és jó a közérzetem, már jól leszek. De honnan fogom tudni, hogy a májam meg a lépem ép-e? 2 hét múlva, ha rendbe jövök, elmennék fesztiválozni. Az megengedett? Alkoholt tényleg nem lehet fogyasztani 3 hónapig? A kiskutyám nem kaphatja el tőlem?
Válaszait előre is köszönöm!

mononukleózis | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2014 ;19(júliusi)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A gyógyulás után a betegség nem fertőző sem emberre, sem állatra. A laborvizsgálatokat meg kell ismételni fél év múlva, akkor derül ki, hogy maradt-e nyoma a betegségnek. Ha a májfunkciót mutató laboreredmények rosszak voltak, fél évig nem javasolt az alkohol fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek a Mononukleózis infekcióza rovatban olvashatók.

2014-07-27 14:39:52
| mononukleózis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop