Endometriózis

Kérdés:  19 éves lány vagyok. 13 éves koromban jött meg először a menstruációm. Boldog, teljes életet éltem. Egészen 2 évvel ez előttig kb. Akkor figyeltem fel arra igazán, hogy a menstruációm már nem rendszeres. Össze-vissza jön meg. Fájdalmaim vannak, nem csak a ciklus alatt, hanem más napokon is és a párommal az együttlét is fájt, sőt volt, hogy nem is ment. Az orvosok azzal magyarázták, hogy valószínűleg még nem állt be rendesen a menstruációm.
Idén februárban azonban meg kezdődött számomra a rémálom, bár számomra idegen volt az, ami velem történik.
Februárban azzal fordultam orvosomhoz, hogy alhasi- és medencetáji fájdalmaim vannak. A menstruációm is sokkal fájdalmasabb, mint ezelőtt (bár előtte is sokat szenvedtem vele).
Vizsgálatokról vizsgálatokra jártam, mire kiderült, hogy semmi komoly, gyulladás okozza a fájdalmaimat. (Ezt három orvos állította.) Antibiotikumot írtak fel rá, szedtem is. 2 hetente jártam vissza, hogy nem múlik és a fájdalmaim elviselhetetlenné váltak.
Erősebb gyógyszereket kaptam. Ők azt még csak figyelembe sem vették, mikor elmeséltem, hogy a menstruációm olyan erős, hogy a vécéről nem tudok felkelni. Ha igen, törölközőket magam alá tartva jutok el a szobámba, a normális 4-5 nap helyett én 15-20 napig véreztem és ilyen mennyiségben. Tampon, betét szóba sem jöhetett, mert kb. ötpercenként kellett volna a mosdóba járnom cserélni. Hónapokig ez ment.
Nem volt semmi erőm, csak fogytam és minden reményem elszállt. Iskolába nem tudtam járni, mert reggel úgy keltem, hogy 2-3 gyógyszert kellett bevennem, hogy egyáltalán fel tudjak kelni, ha dolgom van. Az olyan napokon is, mikor nem menstruáltam. Mikor igen, akkor meg esélytelen volt bármit is csinálnom, hiszen iszonyat mennyiségű vér távozott.
Azt tanácsolták, ilyenkor rakjam fel a lábam magasra, hogy ne tudjon kifolyni. Mert nagyon sokat vesztek.
Április elején a szüleimmel sétáltam. Akkor is édesanyám karját fogva, mert nem bírtam kiegyenesedni a kínzó fájdalomtól (akkor pont egy hete ment el úgy, hogy több mint 15 napot volt meg) egyszer csak a lábaim lezsibbadtak, éreztem, hogy valami végigfolyt a lábamon. Rá 1-2 mp elájultam. Nagy mennyiség jött hirtelen. Meg hát egy hete, hogy végre elment. Bevittek a nőgyógyászatra. Ott megvizsgált a 4. ORVOS. Végignézte az előző papírokat a gépbe, és elnevette magát. Gyulladás? 3 hónapja? És nem múlt el azoknak az erős antibiotikumoknak a hatására, amit szedett? Ez vicc!
Rég el kellett volna múlnia a gyulladásnak. De csak nőtt. Ez endometriózis! Azt tanácsolta, hogy minél előbb végezzünk el egy laparoszkópiás műtétet, hogy kizárhassuk az endometriózist. Április 18-án meg is történt a műtét. A hasnyálkahártyámon találta, így hát beigazolódott a betegség. ENDOMETRIÓZIS!
Kiborultam, úgy éreztem végem. Kilátástalan voltam. Hát nem lesz vége a szenvedésnek?
A másik, ami miatt megtörtem: MINDEN ÁLMOM EGY GYERMEK. És elmondta az orvos, hogy ennél a betegségnél vannak kockázatok, és nehézségek is! 6 hónapos injekciós klimaxot ajánlott, nem mertem belemenni, úgy éreztem fiatal vagyok még ehhez, meg hallottam/olvastam arról nem is biztos az, hogy utána visszaáll rendesen a peteérésem, menstruációm.
A műtét utáni hónapban nem jött meg, de utána pár nap eltéréssel rendszersebben jelentkezett a menstruációm. Majd június körül megismétlődött a szörnyűség, elájultam, rengeteg vérvesztéssel.
Csak hogy ekkor nem otthon voltam, hanem Németországban, ugyanis ott él a párom, ő német. Nem tudtunk mit csinálni, feltettem a lábam, úgy, ahogy otthon és próbáltam túlélni.
Azóta ugye eltelt 7 hónap, ismét pár nap késéssel, de rendszeresebben jött meg. Mindenhol olvastam, hallottam, hogy a terhesség segít. Így hát feladva az egész eddigi életemet, kiköltöztem a páromhoz és elindultam a saját utamon, hogy valóra váltsam az álmom.
A párom nagyon boldog volt, hisz ő nagyon szeretett volna egy gyermeket. Augusztusban költöztem ki, azóta próbálkozunk, sikertelenül. Azonban októberben és novemberben nem jött meg a menstruációm. Sokat szédülök és elkap a hányinger még éjjel is, feszül a hasam, olyan érzésem van, mintha megjönne, de aztán nem. Sokat járok pisilni.
Októberben, miután kimaradt az első menstruációm, teszteltem - negatív lett. Elkeseredtem. Azonban most nem tudom, mi történhet. Mivel vége lett a novembernek és menstruáció nem jelentkezett. Orvoshoz december végén van lehetőségem menni Magyarországon.
A méhem (azért ezt írom, mert nem tudom, mi lehet) kiemelkedik, vagyis így meg van dagadva elégé láthatóan. Nagyon vékony testalkatú vagyok (47 kg), ezért tűnik fel.
Nagyon szépen köszönöm, hogy végigolvasta!

endometriózis | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(decemberi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Gondolom, a német párja annyit csak megkeres, hogy el tudjon mennie egy vizsgálatra, mert fontos lenne mielőbb megtudni az igazságot.
Ne várjon, mert baj lehet! Én ezt javaslom!
Üdvözlettel:
Petróczi dr.

Kapcsolódó cikkek a Endometriózis rovatban olvashatók.

2014-12-08 06:34:31
| endometriózis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop