Fogamzásgátló hatására

Kérdés:  22 éves vagyok, 13 évesen jött meg a menstruációm. Be is állt, viszont 16 évesen elmaradt, konkrétabban 2 évig nem volt meg. 18 évesen elmentem emiatt nőgyógyászhoz, kivizsgáltak, mindent rendben találtak és felírtak fogamzásgátlót, mondva, hogy az majd beállítja. Ez így is volt 3 évig.
Viszont 6 hónapja időközi vérzésem volt, plusz erős alhasi fájdalmaim voltak. Elmentem ismét nőgyógyászatra, ott a leleteim alapján szintén minden rendben volt, és felírt egy másikfajta tablettát. Azt szedtem 2 hónapig, majd abbahagytam, mert nem szűntek meg a tünetek. Viszont az eredeti problémám visszatért, nem menstruálok már 4 hónapja, de az alhasi fájdalmam ezzel együtt megszűnt. Terhes nem vagyok, ezt 2 teszt is igazolta.
Ön szerint mi okozhatja ezt?

petefészekciszta, PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(augusztusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Az Ön alapbaja, hogy nincs peteérése, a női hormonjai emiatt a padlón vannak.
A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A rendetlen vérzés oka a petefészek-működés zavara.
Két megoldás van:
1. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek-működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzó képesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
2. Ha most nem szeretne babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, és egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (=álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. A vérzés szabályossá válik, de ez nem a szokásos menstruáció, hanem egy, a tabletta abbahagyása miatt fellépő művérzés.
Ha abbahagyja a tablettát (=kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk. Ha a nő aztán babát akar, itt is át kell térni az oki kezelésre.
Elképzelhető, hogy PCOS okozza panaszait. Vércukra és inzulinja rendben van?
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a PCOS-ről, továbbá a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2014-08-17 21:30:23
| petefészekciszta, PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop