Menopauza - Hormonpótló tabletta mellékhatása

Kérdés:  53 éves vagyok, a változókori tünetek közül a hőhullám jelentkezett először, kb. 1 éve, de nem volt elviselhetetlen. Elmentem az orvoshoz, ahol felírták a hormontapaszt, ezt használtam nem egészen egy évig. Ezalatt szinte kivétel nélkül csak azt hallottam a környezetemből, hogy hülyeséget csinálok a tapasz használatával, lévén a köztudott mellékhatásai (ezekről természetesen én is tájékozódtam).
Aztán abbahagytam a használatát, egy ideig nem is volt panaszom, de néhány hónapja megint - most már fokozott mértékű - hőhullámok kínoznak. Ismét elmentem az orvoshoz, ahol a Liviál tablettát írták fel, amit két hete szedek, a hőhullámaim teljesen elmúltak (más panaszom nem is volt), viszont állandó kimerültséget érzek, és minden izmom fáj. Hozzáteszem, hogy én egy átlagon felüli teljesítményű, pörgős ember vagyok. Viszont most ennek vége, mert csak feküdni jó.
Visszamegyek az orvoshoz (még nem tudom melyikhez), valószínűleg Ön is ezt tanácsolja majd. Feltettem azt a kérdést, hogy előzetes hormonvizsgálatra nincs-e szükség. Nemleges választ kaptam.
Véleményem szerint ilyen komoly mellékhatásokat is eredményezhető hormonális kezelés előtt mindenképp szükséges lenne egy előzetes hormonvizsgálat. Nem jól gondolom? Úgy érzem, nem vettek komolyan, egy a sok közül, felírjuk a hormont, spórolunk az egészségügynek a vizsgálat mellőzésével. Azt nem írtam, hogy mióma miatti uterus eltávolításom volt 7 éve, de a petefészkeimhez nem nyúltak.
Válaszát előre is köszönöm!

menopauza, változókor, hormonhiány, hormonpótlás, klimax | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(márciusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  A petefészkei a műtét utáni vérellátási zavar miatt már nem működnek. Semmi értelme a hormonvizsgálatnak. Mit vár tőle? Csodák nincsenek! El kell fogadnia, hogy beállt a menopauza. (Ugyanúgy, mint minden nőnél.)
Egyébként menjen magánlaboratóriumba, ott beutaló nélkül elvégzik, de felesleges, én sem csináltatok a családtagoknál.
A hormonhiánynak viszont nagyon súlyos következményei lehetnek.
Javaslom -előitéletek és indulatok nélkül- olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a menopauzáról írottakat. Olvassa el cikkeimet is! Ne a netes 6 elemis nagyokosokra hallgasson!
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Menopauza rovatban olvashatók.

2015-03-18 06:58:34
| menopauza, változókor, hormonhiány, hormonpótlás, klimax
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop