Menstruációs zavar

Kérdés:  22 éves lány vagyok, s menstruációm eléggé ritkán jön meg. 4 éve küzdök pánikbetegséggel és azóta évente kétszer jó, ha megjön.
Voltam nőgyógyásznál, aki fogamzásgátlót írt fel, amitől mind a 2 hónapban erős vérzésem lett. Azt javasolta továbbra is szedjem. Mind a két alkalommal adott vérzéscsillapítót.
Ez jó így, vagy sem? Ha egyszer abbahagyom a gyógyszer szedését, beáll magától? Mert majd a későbbiekben szeretnék gyermeket vállalni.
Köszönöm válaszát!

fogamzásgátló, fogamzásgátlás | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(decemberi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Sajnos, tartósan szednie kell a tablettát. (Akkor is, ha nincs partner.)
Az Ön alapbaja, hogy nincs peteérése, a női hormonjai emiatt a padlón vannak.
A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A rendetlen vérzés oka a petefészek működés zavara.
Két megoldás van:
1. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzóképesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
2. Ha most nem szeretne babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, s egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (=álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. A vérzés szabályossá válik, de ez nem a szokásos menstruáció, hanem egy, a tabletta abbahagyása miatt fellépő művérzés.
Ha abbahagyja a tablettát (=kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk.
Mint mindent a tablettát is meg kell szokni. Esetleg kisebb hormontartalmút szedhetne, de a vérzés mindenképpen normalizálódik.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat. A tabletták hosszú távon csökkentik a vérzést, sok nő - noha nincs partnere - ezért szedi.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2014-12-08 06:34:30
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop