Petefészek-probléma

Kérdés:  33 éves vagyok. 5 hónapja fordultam először orvoshoz a problémámmal, mert a havi ciklusom a megszokottól kissé eltérővé kezdett válni néhány hónapja. Az amúgy is gyakran erős hasi görcsök még erősebbekké váltak, ugyanakkor a menzesz időtartama és mennyisége (főleg az utóbbi) némileg lecsökkent.
Ezzel egyidejűleg főleg bal oldalon nem túl erős, de szinte állandó alhasi fájdalom jelentkezett, mely az enyhe menstruációs görcsök kezdetéhez hasonlítható leginkább. Ezen a ponton végeztek hüvelyi ultrahang vizsgálatot, és találtak egy kisméretű (28 mm) cisztát a petefészkemben.
Az orvos szerint ez okozta a tüneteket. 4 hónap elteltével mentem el újra vizsgálatra, (egy másik orvoshoz kerültem), ezúttal az ultrahang nem mutatott cisztát, miközben a tüneteim továbbra is megmaradtak, a fájdalom továbbra sem erős, de szinte folyamatos, a derékba sugárzás egyre gyakoribb, különösen akkor, ha a húgyhólyag telt állapotban van.
Idő közben a ciklusaim is rövidültek, azelőtt 28 naposak voltak, mostanában inkább 24-25 napra jön meg, mennyisége is kevesebb, mint korábban.
A vizsgálat egy másik probléma gyanúját vetette fel, miszerint alulműködik a petefészkem, az orvos feltűnően kevés őstüszőt látott. Most a hormonvizsgálatok előtt állok, hogy kiderüljön, beigazolódik-e a gyanú.
Ezen kívül a teljes vizsgálat összes eredménye negatív, nincs gyulladás, ciszta, vagy bármi egyéb, a méhemmel minden teljesen rendben.
Az említett fájdalom összefügghet ezzel a petefészek-elégtelenséggel? Bizonyos pontokon, főleg bal oldalon, ha megnyomom, enyhén nyilalló, szúró fájdalmat érzek. Mivel fizikai munkát végzek, napi szinten érzem a derekamban is, ill. gyengébb vagyok, mint amihez szoktam. Lehetséges, hogy ezek a tünetek nem is nőgyógyászati eredetűek?
Válaszát, tanácsát előre is nagyon köszönöm!

endometriózis | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(márciusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  A vérzészavart könnyen lehet rendezni. A kezelés attól függ, szeretne-e most babát.
Az endometriózist gondolom, kizárták.
A fájdalom miatt feltétlen sürgősen menjen el gasztroenterológushoz. Nagyon gyakori, hogy ott is baj van.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél az endometriózisról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Endometriózis rovatban olvashatók.

2014-04-08 05:10:22
| endometriózis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop