Polycytas jellegű ovárium

Kérdés:  Az utolsó nőgyógyászati vizsgálatom hagyott bennem némi kételyt. 26 éves leszek, 170 cm-emhez, 60 kg társul, azt mondhatom, hogy nagy általánosságban egészségesnek érzem magam.
20-21 éves korom óta fogamzásgátló tablettát szedtem (melynek fő oka a rendszertelen ciklus volt), egészen 1,5 évvel ezelőttiig. Azért hagytam abba, mert sok barátnőm és némi utána olvasás hatására így láttam jónak.
Először csak pár hónapra akartam felfüggeszteni, de mivel 2-3 éven belül tervben lehet egy baba, így úgy döntöttem, egyelőre mégsem kezdem el újra szedni.
Azonban, mióta abbahagytam, rendszertelen a menstruációm, mennyisége és hossza is. Két ciklus között a legrövidebb eltelt idő 24 a leghosszabb 32 nap volt. A vérzést sokszor 2-3 napos barna folyás előzi meg, és a legtöbb esetben nincsenek kísérő tünetei (alhasi görcsök, mellfeszülés stb.)
Az ultrahangvizsgálat eredményem ez lett: "Az uterus rfv-ben 52x27x31 mm. Endometrium: 10 mm. Jobb ovárium 31x27 mm, bal ovárium 29x26 mm. Mindkét ovárium polycytas jellegű."
Az eredmény hatására elég sokat olvastam a PCOS-ról és a meddőségről az utóbbi napokban, talán túl sokat is…
Az orvosom elég megnyugtató volt a vizsgálaton. Azt mondta nincs nagy baj, de valószínűleg gyógyszeres kezelésre lesz szükségem, amikor majd babát szeretnék.
Az elmúlt napokban olvasottak alapján arra jutottam (bár lehet, hogy tévesen), hogy gyógyszer mellett elkerülhetném ezt az állapotot. Azért, ha nem életbevágó nem kezdeném el újra. Ön mit javasolna a betegének? Ha továbbra sem szeretném szedni, akkor lehet nagyobb baj?
Köszönettel!

petefészekciszta, PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Ha nem szed gyógyszert, teljesen tönkremehetnek a petefészkei. A gyógyszer leállítja a folyamatot. Lehet, hogy a baba nehezen fog összejönni. Ha van alkalmas papajelölt, mielőbb szüljön.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a PCOS-ről írottakat. Meg fogja érteni soraimat.
Nézze meg a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2014-09-14 19:37:45
| petefészekciszta, PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop