Prednisolon és fogamzásgátló

Kérdés:  Két hete szedem a Prednisolont (napi 20 mg, majd hetenként mínusz 2,5 mg), szarkoidózist állapítottak meg. A kórházban jeleztem, hogy fogamzásgátlót szedek, nem mondtak semmit arról, hogy a kettőt lehet-e együtt szedni.
A betegtájékoztatóban sem találtam arra utalást, hogy pl. a Prednisolon gyengítené a fogamzásgátló hatását. Az interneten sem találtam semmi pontosat, csak annyit, hogy a szteroidok zavart okozhatnak a menstruációban.
Most telt le a gyógyszermentes hetem, de nem kezdtem új csomag szedésébe, mivel a menstruáció nem jelentkezett, valamint nem vagyok biztos abban, hogy szteroid és fogamzásgátló együttes szedése javasolt.
A Prednisolont előreláthatólag fél évig, egy évig szednem kell. Így az óvszerrel való védekezés mellett döntöttem, azonban voltunk együtt a párommal a Prednisolon-kúra megkezdése után pár nappal kiegészítő védekezés nélkül. Azóta óvszerrel védekezünk, de nem jelentkezett vérzés. Fennáll a terhesség lehetősége? Nem tudom, hogy a terhességi teszt kimutatná-e ilyen korán biztosra, hogy terhes vagyok-e vagy sem?
Köszönettel!

fogamzásgátló, fogamzásgátlás | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(júniusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  A Prednisolon szedés mellett baj lehet a babával! Sürgősen folytassa a tablettát, mert az a biztos védelem! A Prednisolonnal nem zavarják egymás hatását, szedje nyugodtan. Ne kockáztassa a meddőséget okozó abortuszt!
A tabletta abbahagyása a 21. napon (=a hormon megvonása a méhnyálkahártyától) megvonásos vérzést okoz. Ez nem igazi havibaj, hanem egy teljesen felesleges műtermék, a hölgyek bolondítására. Ha összeveszik a barátjával és 10 nap után hagyja abba, akkor 10 nap után jelentkezik, változó, hány napra.
A USA és Kanada hölgyei injekcióval védekeznek, ami mellett eleve nincs vérzés.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2015-06-29 10:09:37
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop