Szülni vagy conisalni?

Kérdés:  31 éves vagyok, 3 éve P3-as citológia és magas kockázatú HPV miatt volt egy conisatiom. Akkor középsúlyos elváltozás lett a szövettan eredménye. Azóta P2-s volt a rákszűrésem, egészen mostanáig. Most ismét P3 azt mondta a citológus, hogy nem nyugodt a hám, az orvosom ép hámot, de 11 óránál jódnegatív területet látott.
A férjemmel babát szeretnénk, de az orvosom azt mondta, hogy most ne akarjunk, inkább a conisatiot próbálja rám erőltetni, viszont én még nem szültem, így nem tudom helyes lenne-e egy újabb műtét? Ön mit tanácsol?
Köszönettel!

rákszűrés, citológia | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(decemberi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Sajnos a konizáció a méhnyak megrövidülésével (=spontán vetélés/koraszülés esélyének jelentős emelkedésével) jár. A P3 ezt ismétlés esetén indokolja csak. Nagyon meggondolandó!
Tanácsom: menjen el más orvoshoz és ott is csináltasson rákszűrést. Ha az P2, akkor felejtse el a műtétet. (Esetleg a várandósság alatt is meg kell ismételni a vizsgálatot.)
Óvatosságból HPV meghatározást + tenyésztést + kenetvizsgálatot javaslok a citológia előtt, mert a hüvely fertőzései sokszor megzavarják a citológiai kenet értékelését.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél az előkészületről és az élet csodáiról írottakat.
Nézze meg a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikk: Nőgyógyászati kivizsgálás rovatban olvashatók.

2014-12-08 06:34:31
| rákszűrés, citológia
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop