Szájfájdalom, idegesség

Kérdés: Édesanyámnak nagyon fáj a szája, ég a belseje. Alsó- és felső-protézisét nem tudja hordani. Paradontológiai vizsgálaton volt, a véreredmények negatívak. Az allergiavizsgálat eredménye is negatív. Pajzsmirigy-vizsgálatra küldik, de már abban sem bízik. Állandó fájdalmai vannak, szinte már depressziós, és nagyon ideges, a fájdalommal düh rohamai is vannak. Nyálpótló szereket használtunk kevés sikerrel.
Kérem, segítsen, hova forduljunk, mivel enyhítsük fájdalmát?
Segítségét előre is köszönöm!

szorongás, szájégés | Az Orvos válaszol - Dr. Kiss Eszter Ágnes 2009 ;14(júniusi)   InforMed | Kiss, E.
A szájégés pontos kiváltó oka a mai napig nem ismert, gyakran a manopauzával összefüggésben jelenik meg, az Ön által felsorolt vizsgálatok mind lehetséges okokat céloztak, ezért a pajzsmirigy-vizsgálat sem árt, könnyebb lesz a kezelés, ha ráakadnak a kiváltó tényezőre.
Ha minden eddigi vizsgálat negatív, a neurológiai szakrendelést javaslom. Egyes kutatások bizonyos agyidegek rendellenes ingerületvezetésével, az idegrendszer receptorainak megváltozott működésével és az ezzel kapcsolatban kialakuló hangulatzavarokkal is összefüggésbe hozzák a szájégést. Alacsony dózisú antidepresszáns, antikonvulzáns hatású gyógyszerek, kapszaicin-tartalmú helyi hatású fájdalomcsillapítók, B-vitaminok enyhíthetik a tüneteket. Addig is érdemes felíratni a susp. anaesthetica ecsetelőt, amely szintén helyi hatású fájdalomcsillapító.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-07-01 23:57:45
| szorongás, szájégés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop