Adenocarcinoma

Kérdés:  Férjemnél (szül.: 1951) a bal felső tüdőlebenyben adenocarcionomára derült fény, suprarenalis metastasissal, majd kemoterápia zajlott.
Márciustól semmilyen kezelést nem kap, állapota is jobb lett, azonban a hangja szeptember hónapban teljesen rekedt lett, így sürgősen orvoshoz folyamodtunk.
A mellkas-, has-CT vizsgálat eredményeként: "A felső mediasztinum részlegesen ábrázolódik, itt az aortopulmonális ablakban és az aortaív mellett több gócból álló nyirokcsomó conglomerátum vélhető, a gócok 2-2,5 cm szélességűek."
Ezek után palliatív sugárkezelést kap 10 alkalommal.
Mi a diagnózis valós értelme? A sugárkezeléssel javítható, vagy a rekedtsége is ezzel kapcsolatos? Sajnos, egyértelmű választ nem kaptunk, csak valószínűsítik a helyzetet, ami számunkra nagyon kedvezőtlen és bizonytalan.
Kérném, ha lehetséges, javasoljon még olyan gyógymódot, ami megkönnyíti a táplálkozását, mert már most nehezére esik a nyelés, pedig még csak 3 alkalommal kapott sugárkezelést. Mit tegyek és hogyan, hogy segíthessek rajta?
Válaszát előre nagyon szépen megköszönöm!

adenocarcinoma, tüdőrák | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2015 ;20(októberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Sajnos minden valószínűséggel az adenocarcinoma nyirokcsomó áttéteiről van szó, panaszát is ez okozza. Sajnos a sugárkezelés a segítség mellett számos kedvezőtlen átmeneti hatással is jár, de jelenleg ettől várható javulás. Az onkológus javasolhat háziorvos által is felírható gyógytápszert, ezt feltétlenül kérje, ha hányingere lenne, arra is van gyógyszer. Egyéb "csodaszer" megvásárlásától viszont óvva intem.

Kapcsolódó cikkek a Tüdőrák rovatban olvashatók.

2015-10-09 04:45:08
| adenocarcinoma, tüdőrák
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop