Hasi UH – Gyomor- és epeprobléma

Kérdés:  45 éves nő vagyok, egy szívritmus (gyakori extrasistolé) probléma miatt nyaki ultrahangvizsgálatra mentem el a pajzsmirigy-göbömet ellenőriztetni. Gondoltam, ha már ott vagyok, csináltatok egy hasi ultrahangot is, hiszen korábban (kb. fél éve és azelőtt is) voltak gyomorproblémáim (idült gastritis, reflux oesofagitis, epés reflux), valamint a márciusi laboreredményeimben az ALP szint kissé emelkedett volt (a többi májenzim értékem normális).
Most a következő leletet kaptam: A máj nem nagyobb, szerkezete homogén. Az epeutak nem tágabbak. Az epehólyag normális falvastagságú, isthmusa septalt, megtört, kőmentes. Átlagos vastagságú, homogén szerkezetű pancreas. Az antrum durva redőzetű, a pylorus spasztikus. Hasi nagyerek környezete szabad. Az aorta normális tágasságú, sima falú. Pleura sinusok szabadok. A lép normális. A vesékben, mellékvesék régiójában kóros eltérés nem mutatható ki. A hólyag intenzíven telt, kontúrja ép.
Az ultrahangvizsgálatot végző doktornő megkérdezte, van-e gyomorproblémám, de akkor éppen nem volt. Viszont azóta - már másnap - előjött a régi gyomorfájdalom, amit annak tudtam be, hogy megijedtem ettől a lelettől és azóta is félek, hogy a gyomromnak, vagy az epevezetékemnek komoly baja van.
Korábbi UH leleteimben sem "durván redőzött antrum", sem "megtört, septalt epevezeték" nem volt.
Ön szerint van okom aggódni ezek miatt? Újabb vizsgálatokra lesz szükség (már háromszor végeztek gasztroszkópiát (kellemetlenebb vizsgálatom életemben nem volt), vagy nem kell annyira aggódnom ezek miatt?
Válaszát előre is köszönöm!

gyomorfájdalom, epeprobléma | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Nem hinném, hogy ennyire izgulnia kellene a lényegében negatív hasi UH miatt. A reflux panaszait pedig gasztroszkópia nélkül is jól lehet kezelni.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2016-09-26 20:30:55
| gyomorfájdalom, epeprobléma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop