Hasmenésgondok

Kérdés:  Sajnos jelenleg nincs lehetőségem elmenni a gasztroenterológusomhoz, illetve időpontot is csak jó sokára kaptam, így addig is szeretnék tájékozódni a következő problémámat illetően.
27 éves férfi vagyok. A kálváriám még 2008-ban kezdődött. Mindig is érzékeny volt a gyomrom a fűszeres, csípős ételekre, illetve bizonyos gyümölcsitalokra (főképp a 25%-os, és az alatti gyümölcstartalmúakra). Utóbbiból egy időben elég sokat fogyasztottam, illetve, ugyan nem sűrűn (havi 2-3 alkalommal), de az alkoholt sem vetettem meg.
Valószínűleg ezek együttes hatásaként, egy idő után szinte elviselhetetlen savtúltengés alakult ki, amivel csak több hét elteltével mentem orvoshoz, aki savlekötőt írt fel, amit szedtem is egy ideig, de amint az állapotom javult, fel is hagytam vele.
2008. második felére azonban jelentkezett egy újabb tünet ezzel, vagy nem ezzel összefüggésben, folytonos nyomó/fájó érzést tapasztaltam a hasamban, a köldökömtől egy kicsivel lejjebb, mely semmilyen bélflóra-javító készítmény hatására nem javult. Végül gasztroenterológiára kerültem, ahol a vérvizsgálatok, székletminták negatív eredményei után, gyomor- és vastagbél endoszkópiát javasoltak. Minderre 2009 februárjában került sor, melynek eredményeképpen megállapították, hogy Crohn-betegségben szenvedek, illetve nyelőcsőfekélyem is volt.
Többféle gyógyszer hatására aztán a hasi fájdalom megszűnt (azóta sem jött elő), illetve, mikor megkaptam a laborból a bélből vett minta eredményeit, módosították a diagnózist, miszerint "csak" megtartott ileum hártyám van, kontrollra egy hónap múltán jelentkezzek.
Ez végül a fájdalmak eltűnésével el is maradt, tavaly (2013-ban) mentem csak vissza, az azóta is jelentkező savtúltengésem okán, amikor is megállapították, hogy reflux-betegségem van, amire további Noacid kúrát, és diétát javasoltak.
Mostanáig nem is volt különösebb gondom, de ami miatt írok Önnek, hogy az elmúlt közel 1 évben, számomra nem teljesen érthető okokból, bizonyos napokon, heti 1-2 alkalommal hasmenés jön rám, ami olykor odáig fajul, hogy a sok folyadékveszteség miatt végül egészen legyengülök.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy 2009. óta, ugyan nem rendszeresen, de előfordult, hogy esetenként nagyobb mennyiségű alkoholt is fogyasztottam, igaz, ez azóta sem volt több havi 2-3 alkalomnál. Egy ilyen átbulizott este után aztán pár napig sűrűbben jártam vécére, a székletem sokszor vizes volt, de aztán ez helyrejött, és utána napokig nem volt semmi gond.
Mindezt az alkoholnak tudtam be, mostanában azonban, hogy szinte teljesen száműztem az életemből, legalábbis az egy alkalommal nagyobb mennyiségű fogyasztását, mégis azt tapasztalom, hogy a néha-néha visszatérő hasmenés nem akar megszűnni, igaz, ez esetben csak ritkán beszélhetek vizes állagúról (bár előfordul), inkább sárgás és folyós, esetleg nagy ritkán nyákos.
Azonban vannak napok, mikor teljesen normális minden (a széklet is), a szokásos módon járok vécére (sem szorulásom, sem hasmenésem), nincs semmi panaszom. Igaz, a diétát nem nagyon tartom be, és azt sem figyelem mindig, hogy pontosan milyen ételek után rosszabb az állapotom.
Azután szeretnék érdeklődni, hogy mindezt okozhatja-e az, hogy a Noacidot csak akkor veszem be, ha már gyomorégést tapasztalok, vagy esetleg pont a Noacid okozza a panaszokat? Esetleg mellőznöm kellene bizonyos ételeket, még így is, hogy gyógyszert szedek?
Mikor tavaly kontrollon voltam, az orvosom azt ajánlotta, hogy mivel nincs szükségem a napi 2 darab gyógyszerre (mivel nem ég egyfolytában a gyomrom), így csak kétnaponta szedjem, és figyeljem meg, hogy a hasmenés mikor jelentkezik.
Okozhat a gyomorsavtúltengés vagy a Noacid (az esetleges mellékhatásokban szerepel, de én nem szedem rendszeresen) ilyesfajta hasmenést?
Aggódok, hogy esetleg valami komolyabb dolog áll a háttérben!
Előre is köszönöm válaszát!

hasmenés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(júniusi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Mind a savtúltengés, mind a túlzott alkoholfogyasztás okozhat hasmenést. Előbbi okot savtermelést csökkentő gyógyszerrel, utóbbit az alkohol elhagyásával lehet gyógyítani. Azonban, ha komolyan felmerül a Crohn betegség lehetősége, akkor az tisztázandó, mert az más kezelést igényel. Valamint célszerű végiggondolnia, hogy melyek azok az ételek, amelyek esetleg provokálhatják panaszait, mert akkor ezek mellőzése célszerű.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2014-07-10 21:19:27
| hasmenés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop