Hasnyálmirigy-ciszta és vesekő

Kérdés:  Múlt héten voltam hasi ultrahangon a vesekövem miatt, ahol nagy meglepetésemre közölték, hogy 2 ciszta van a hasnyálmirigyemen ("A pancreas nem szélesebb, a farokrégióban kettő, 9 mm-es és 4 mm-es egyszerű ciszta látszik, egyebekben homogén"). Az orvosom azt válaszolta, hogy nem kell velük foglalkozni, engem azonban eléggé frusztrál, hiszen az anyagcserém és az emésztésem nem a legjobb.
Ön szerint az anyagcsere-problémák lehetnek a cisztáktól, vagy valóban túlreagálom, és nem kell foglalkozni velük?
A vesekövem miatt (kalcium-oxalát kő) az orvosom fél évre eltiltott a tejtermékektől és a csokoládétól. Van valamilyen más étel, amitől tartózkodnom kell? Esetleg van valamilyen diéta, amit ajánlanak veseköveseknek? Ha fél évig nem eszek semmilyen tejterméket, akkor nem alakul ki kalcium-hiány a szervezetemben?
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszait!
Tisztelettel!

hasnyálmirigy ciszta | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  A ciszták valóban ártalmatlanok, nem kell velük foglalkozni. A vesekő puffadást okozhat, de a bő folyadékfogyasztáson kívül semmi sanyargató diétának sincs értelme. Természetesen feleslegesen nagy mennyiséget ne fogyasszon kalcium tartalmú ételből, de értelmetlen az elhagyásuk is.
Komolyabb érkezések esetén viszont érdemes lenne emésztőenzim pótlás, mert lehetséges, hogy a hasnyálmirigy ez irányú tevékenysége nem elégséges. Ezek a szerek vény nélkül kaphatók.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2014-09-14 19:43:41
| hasnyálmirigy ciszta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop