Normál nyomású hydrocephalus

Kérdés:  5 éve műtöttek 26 éves koromban hydrocephalus miatt, endoszkópos ventriculostomia történt Szegeden, látászavar, depresszió, epilepszia gyanú miatt, azóta viszont jól vagyok, nem szedek semmi gyógyszert, de évente járok kontrollvizsgálatra.
Most készült egy MRI, de csak 1 hónap múlva nézi meg az idegsebész és értelmezni kérném a leletet: "Diffuse tágabb belső kamrarendszer, az oldalkamrák tágassága eléri a 25 millimétert, míg a III. és a IV. kamra kismértékben tágultabb a 3. kamra 15 mm legnagyobb átmérőjű. A corpus callosum egyenletesen keskenyebbnek látszik. Gócos eltérés az agyállományban nem látható. A külső liquorterek normális tágasságúak, a kamrák körül liquorbeivódás jelei nem láthatóak. Az aqueductus cerebri kissé szűkebb, de elzáródva nincs. A III. kamrában készített fenesztráció jól látható, az izotópos liquorcirkulációs vizsgálat liquor-passage zavart nem igazolt, így aktív hydrocephalus nem igazolódott.
Vélemény: normális nyomású, lezajlott hydrocephalus, intracrancialis nyomásfokozódás, liquor-passage zavar nélkül".
Nyugodt lehetek, nincs gond a leleten? Mit jelent, hogy lezajlott normális nyomású hydrocephalus? Lehet ebből nagy baj később megint? Most megint kicsit furcsábban érzem magam, sokat dolgozom és lehet, túlhajtom magam, amiatt nem lehet baj ezen a téren? Kitágulhat az erőlködéstől is? Sportolok és járok konditerembe is húzódzkodni, erősíteni, de már félek, mert sokszor az jár a fejemben, kidurran egy ér vagy kitágul a kamra és összenyomja az eret és ilyenek.
Várom válaszát! Egy aggódó férfi.

Hydrocephalus | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(februári)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Teendő jelenleg nincs, ne izguljon, ettől nem "durran ki" az ere, de a fölösleges-megerőltetést nem kellene szorgalmazni. Kérdéseit tegye fel kezelőorvosának, aki biztosan tud adni jó tanácsokat az életvezetéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek a Fejlődési rendellenességek - Csont (szájpadhasadék, végtagok, gerinc) rovatban olvashatók.

2017-02-12 22:38:03
| hydrocephalus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop