Patkóbél

Kérdés:  2 évvel ezelőtt óta nagyjából 3-4 havi rendszerességgel a jobb bordaív alá sugárzó fájdalmat tapasztaltam. Pár napja gyomortükrözés után a duodenum krónikus gyulladását állapították meg, fekély nélkül. Még a bódítás hatása alatt voltam, így mikor az orvos a leletet és a kezelést magyarázta elfelejtettem megkérdezni, hogy mégis mi lehet ennek az oka?
Mert nagyon úgy tűnik, hogy a protonpumpa-gátlóval (PPI) csak a tüneteket kezelem, az okot nem. És jó lenne tudnom, hogy egy olyan gyógyszert, ami bőrnekrózistól, a májgyulladáson és a bélkandidán át a gerinctörésig okozhat mellékhatásokat (még ha a kedves gyártó oda is írta a lista végére, hogy "Ne ijedjen meg a felsorolt mellékhatások láttán. Lehet, hogy Önnél egyik sem fog előfordulni." Köszi), nem hiába szedek egy hónapon át.
A teljesség kedvéért, 3 éve csináltattam H. pylori tesztet, ami negatív lett. Helicobacter okozhat csak a duodénumban gyulladást úgy, hogy a gyomor és a nyelőcső nem érintett? Vagy mi mástól lehet a gyulladás?

bélgyulladás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Amikor PPI-t kap, akkor oki kezelést kap, mert a gyulladást a túlzott savtermelés válthatja ki, amit ha nem mérsékel, akár fekélybetegség kialakulásához is vezethet. De ha fél a PPI szedésétől, sok kevesebb mellékhatással rendelkező "régebbi" savcsökkentőt is használhat, helyileg ható savkőtökkel, bevonóval együtt. Ha a tükrözés alkalmával nem találtak H. pylorit, akkor nincsen ilyen fertőzése.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2016-09-26 20:30:55
| bélgyulladás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop