Puffadás

Kérdés:  32 éves nő vagyok. 2 hónapja kezdődtek a panaszaim, mikor erős allergiámra szteroidos injekciót kaptam, ezelőtt június 2-án a térdemet műtötték (arthroscopia porcleválás miatt).
Tavaly 2 követ találtak az epémben, de nem volt begyulladva, epegörcsöm sem volt, puffadni sem puffadtam.
Utolsó vérvételemnél kissé emelkedett volt a vörösvérsejtszámom, a haematocritom, a húgysav értékem(451). A vizeletfajsúly 1010 volt, és vörösvérsejt volt a vizeletemben (3/látóérték). Emellett magas a trigliceridem és alacsony HDL-koleszterinem, de az orvos azt mondta, hogy ez a pajzsmirigyem miatt lehet, kaptam gyógyszert, lentebb kifejtem.
Június végén furcsa fehér lepedék lepte el a nyelvem, és sebek jelentek meg a számban, a torkom is fájt, de nem mindennap, valamint bordaporc gyulladásom lett.
Nystatin tablettát kaptam, 2 hétig kellett szednem, mivel gombás volt a nyelvem. Ekkoriban kezdődött a rettenetes puffadásom is. A nyelvemen elmúlt a panaszom, de a számban a sebek megmaradtak, és a puffadás is.
A sebekkel voltam fül-orr-gégészeten, kiderült, hogy a nyálkahártyám granulált és durva torokgyulladásom van, arcüreggyulladásom, valamint az orrüregem is be van gyulladva. Ezek panaszmentesek voltak. Kaptam szteroidos orrsprayt és antibiotikumot, Leflokin 500-ast. Ettől rosszul voltam, hánytam, hasmenésem volt, hasi görcseim voltak, abba kellett hagynom.
Közben kiderült, hogy a TSH, illetve az ATPO-m alapján, hogy Hashimoto autoimmum pajzsmirigy alulműködésem van, Letrox 50mg-ot kaptam rá.
Gasztroenterológián is voltam, puffadásom miatt, mely a Nystatine szedése során kissé jobb volt. Egy pohár folyadéktól is már hatalmas a hasam, de nap végére akkorára dagad, mint egy 9 hónapos terhes nőé.
Így nem tudok élni, sehova menni, mert roppant kínos. Szelekkel sosem volt bajom, mert nem szoktam szelelni szinte egyáltalán - évente kétszer talán.
Jelenleg édesköményes-ánizsos-teát iszok, melytől jelentkeznek a szelek, de nem múlik a puffadásom.
Gasztroenterológián vérvételre küldtek, tejprotein és egyéb ételallergia-vizsgálatok miatt, de ennek eredménye csak 1 hónap múlva lesz meg. A puffadás egyre rosszabb, mert fáj már a hasam, hisz tágul a bőröm. Striák jelentek meg a hasamon, már enni is alig merek, de akkor is puffadok. Laktóz- és gluténmentesen étkezek már, de még így is puffadok.
Létezik, hogy bélgombáim vannak, és emiatt van a folytonos 0-24 óráig tartó panaszom? Mit tehetek? Kérjek székletvizsgálatot a háziorvostól?
Elnézést kérem, hogy levelem hosszúra sikeredett, de csak így tudtam kifejteni a problémámat!
Kérem, segítsen, mert már nagyon el vagyok keseredve, és nem tudom, milyen vizsgálatra kellene mennem, hogy segíthessenek!
Segítségét előre is köszönöm!
HC: Azt hiszem, legjobban tenné, ha semmiféle orvoshoz se menne, maximum a kis hormonpótlást szedjen. Minden valószínűséggel egy vírusfertőzése zajlott, amit türelemmel kell hagyni magától meggyógyulni. Étkezzen változatosan, szedjen valami szimetikon tartalmú "gázfelszívót", pl. Espumisant, tartsa rendben a székletét, de ha a striák mennyisége nő, hízik, akkor az endokrinológusnak ezen tünetekkel járó mellékvese megbetegedés irányában folytatni kell a kivizsgálást.

flatulencia, puffadás, bélgáz, gázképződés | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  

Kapcsolódó cikkek az Emésztési zavarok rovatban olvashatók.

2014-09-14 19:43:40
| flatulencia, puffadás, bélgáz, gázképződés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop