QT szakasz megnyúlása, LQTS

Kérdés:  46 éves nő vagyok. Tavasszal kocogás elkezdése óta rendszeresen visszatérő mellkas felső részén jelentkező fájdalmat tapasztalok, ami néhány nap után elmúlik, de visszatér. A körzeti orvos nem talált semmit, mivel asztmás vagyok, készült tüdőröntgen, ami negatív, vérkép rendben. A tüdőgondozóban a doktornő készíttetett EKG-t, ahol a következő eredmény született: Sinus ritmus with frequent ventikular premature complexes long QT interval, abnormal ECG, warning: data quality may affect computer interpretation. Vent rate 77, pr int 168, qrs dur 72 qt/ qtc 432/464, P- QRS-T axes 75 73 61.
A doktornő adott beutalót terheléses EKG-ra. Kérem, segítsen értelmezni a leletet!
Válaszát előre is köszönöm!

mellkasi fájdalom | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(októberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Az EKG-n-a QT szakasz megnyúlhat, ennek okát kell keresni. Súlyos ritmuszavarra, hirtelen szívhalálra hajlamosít. Nagyon sok gyógyszer tovább rontja az átvezetést, ezért adásuk kerülendő. Ezek között van számos asthma gyógyszer is, aminek használata ennek ismeretében sürgősen felülvizsgálandó.
A megnyúlt QT szindróma (long QT syndrome = LQTS) egy ritka öröklődő szívműködési állapot. A név onnan ere, hogy az elektrokardiogram (EKG/ECG) egy bizonyos szakasza, az úgynevezett QT intervallum hossza megnyúlik. A szindróma a sejt membrán ion-csatorna defektusa, károsodott kálium kiáramláshoz vezet a sejtekből. Normál esetben ez az érték, a QT szakasz hossza 350-44 millisecundum között van. Egyes egyéneknél csak bizonyos gyógyszerek hatására jelentkezik a rendellenesség, ezért az elektrofiziológiai kivizsgálás, majd ennek ismeretében a bajt okozó gyógyszerek kerülése javasolt.
A kezelés általában tartós béta-blokkolás. Ha a gyógyszer nem használ, cardiovertáló defibrillátor (ICD) implantációja szükséges.

Kapcsolódó cikk: Mellkasi fájdalom rovatban olvashatók.

2014-10-24 06:52:30
| mellkasi fájdalom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop